Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Water-gate

By on 03/11/2020

Dear Ladies and Gentlemen, stimați contribuabili.
Continui azi serialul cu apa din Slobozia, de data acesta dintr-o postură mult mai interesantă. De azi 03.11.2020 sunt consilier personal al domnului primar al Sloboziei, Dragoș Soare, pentru o perioadă de 30 de zile. Din diverse motive s-a devansat cu o lună această perioadă, pe care o anunțasem deja pe blog într-un articol precedent aici.
Reiau afirmația conform căreia voi dona câștigurile salariale pentru înființarea unei organizații non-profit, o idee mai veche de-a mea. Am găsit înțelegere la domnul primar să fiu angajat doar cu jumătate de normă, din două motive: unu, nu doresc să încarc inutil bugetul public, și 2, fiind destul de ocupat, nu pot presta 8 ore pe zi pentru comunitate, și așadar nu mi se pare corect să cheltui niște resurse și să nu pot onora, cu timpul meu, cheltuiala făcută de dumneavoastră, stimați contribuabili la bugetul local.
Aceste lămuriri fiind făcute, doresc să vă asigur de întreaga mea disponibilitate, în această perioadă de 30 de zile, dar și după, de a colecta de la dumneavoastră problemele pe care le aveți cu administrația locală, dar și ideile și soluțiile pe care doriți să le propuneți domnului primar. Tot acest feed-back de la cetățeni va fi înaintat către domnul primar, eventual cu propuneri de soluții din partea mea, evident, acolo unde mă pot da cu părerea. În definitiv acesta este rolul unui consilier personal, să consilieze, să sfătuiască.
Revenind la prima zi din activitatea de consilier, azi am primit un tur de vizitare a primăriei, mi s-a explicat unde și care sunt compartimentele și în mare cu ce se ocupă, mai am totuși de vizitat parterul și subsolul, am început să aflu problemele și istoricul clădirii și diverse opinii ale personalului care își desfășoară activitatea acolo.

*galeria cu primarii Sloboziei, de pe holul de la etajul 1 al primăriei
* biroul de lucru al primarului

Am aflat astfel că primăria funcționează  într-o clădire cu risc seismic, cu „bulină roșie”, care mie mi se pare o problemă destul de serioasă și o temă de cercetare pentru actuala proaspătă administrație.

*tasare perete etajul 1
*tasare perete et 4
*tasare perete et 4

Am întrebat dacă există fizic bulina roșie pe clădire, mi s-a răspuns că nu, probabil și din cauză că nu există un studiu actualizat la zi, o expertiză de risc seismic făcută după toate normele actuale. Voi propune domnului primar o cale de acțiune și în această direcție.

Revenind la water-gate, la cvasi-eternul nostru dosar cu apa potabilă, unul din avantajele funcției de consilier personal este faptul că acum am acces la documente declarate „secrete comerciale” din dosarul instalației de osmoză inversă. Bineînțeles că am cerut tot dosarul tehnic și economic, bineînțeles că mi s-au pus la dispoziție, și, bineînțeles că nu am voie legal să vă divulg secretele comerciale.
Ce pot totuși să vă informez, pentru că e informație publică, este că, la o zi după alegeri, mai precis pe data de 28 Septembrie 2020, s-a semnat actul adițional nr. 3 la contract, prin care se prelungește termenul de finalizare a instalației la 28 Decembrie 2020. Asta deși existaseră voci în online, inclusiv eu, care ceruseră public să nu se prelungească și să se calculeze penalități de întârziere constructorului neserios.
Orașul nu mai poate aștepta la nesfârșit implementarea soluției de potabilizare a apei în Slobozia, iar aceste prelungiri nu știu cât sunt de eficiente în relația cu executantul lucrării. Dar, mă rog, probabil au existat niște rațiuni, politice sau de altă natură, la fel cum probabil există niște explicații pentru această decizie.
Nu sunt încă în măsură să vă pot prezenta public o concluzie pentru că nu am avut timp să studiez multiplele dosare, adunate în două bibliorafturi groase, care compun această investiție. Promit însă ca până la sfârșitul mandatului meu să fac din asta prioritatea celor 30 de zile, și să pot până atunci să prezint domnului primar sugestii despre eventualele căi de acțiune care se pot lua, astfel încât să beneficiem de apă potabilă, dar la costuri rezonabile de producție.
Pe nimeni nu cred că interesează să plătească pentru apa de la robinet greutatea ei în aur. Nu suntem în Dubai.
Vedem, studiem, analizăm și revin cu detalii.


De final câteva gânduri personale, așa, de prima zi.
Am găsit lângă domnul primar o echipă tânără și entuziastă în plină coagulare, feeling-ul meu personal este că vă puteți aștepta la o evoluție interesantă în următorii patru ani de mandat, mult peste și complet diferită față de administrațiile cu care ați fost obișnuiți până acum.
Pe de altă parte, nu invidiez absolut deloc actuala administrație, care moștenește un număr impresionant de probleme ale Sloboziei, de toate tipurile și pe toate palierele, în aproape toate domeniile, plus că și în fiecare domeniu sunt de toate tipurile de urgență. Asta la pachet împreună cu o masă critică de cetățeni nemulțumiți profund de starea orașului.

Va fi un efort susținut de făcut pentru așezarea orașului pe un făgaș ascendent, iar administrația locală are nevoie de dumneavoastră toți, ca parteneri pe acest drum.
Acestea fiind zise, vă aștept cu opinii în rubrica de comentarii a blogului și pe Facebook.

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes