Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Ura din noi

By on 02/03/2022

Văd zilele astea pe la tot felul de așa-ziși „influenceri” o ură viscerală pentru semenii lor în nevoie, dublată la alții de o bucurie machiavelică că plătesc acum ucrainienii pentru că „ne-au luat” insula Șerpilor și Ismail-ul și Cernăuți-ul.


Exemplu:

*captură postare publică pe Facebook, am blurat intenționat numele și poza, nu intenționez să fac shaming sau reclamă gratuit aici, just making a point

Eu nu înțeleg ura asta gratuită la adresa unor oameni care nu ți-au făcut nimic. Ți-a băgat ție mâna în buzunar ca să-și ia Tesla? Nu. A făcut-o pe spinarea, sau capul, sau poate chiar cu posteriorul lui/ei. Și nu e sub nici o formă grija ta, și nu, nici nu ți se cuvine ție ceva din munca lui – apropo de misecuvenismul „îți vine să le mai ceri niște bani”.

Postarea asta îmi aduce aminte de pensionarii aliniați pe băncile de la scara blocului meu în anii 90, care studiau și comentau pe toată lumea care intra și ieșea din bloc, în special pe cei care începuseră să facă ceva bani. Mormăiau în barbă, dar suficient de tare ca să se facă auziți de subiectul urii, „ai dreacu miliardari bă Costele”, ca și cum ar fi discutat despre altceva și tocmai s-a nimerit fraza asta, fix când cobora din automobilul diesel (semn de mare fală în anii 90) un vecin „bogat” și trecea printre ei ca să intre în bloc.

Mai trist e că la genul ăsta de postări dau „haha” și „like” hoarde de gânditori similari care n-au ieșit încă cu mintea din comunism și misecuvenism.

Misecuvenismul ăla de „S-a băgat pâine”. „Mi-a dat casă!”. „Mi-a dat servici!” (pun intended). De oameni care n-au realizat mare lucru la viața lor, pentru că a existat tot timpul deasupra lor un stat tătuc care le organiza viețile în cele mai mici detalii, de la creșă până la locul de veci. Și care, treziți într-o economie în care trebuia să dai din coate ca să „ai”, s-au resemnat în neputința urii față de cei care au realizat că totul s-a schimbat, că nu-ți mai dă nimeni nimic, ba chiar au realizat că statul tătuc a devenit statul hrăpăreț care îți „ia” cu amândouă mâinile taxe și impozite pentru care mai apoi nu dă nici o socoteală. Dar asta e altă discuție.

Faptul că cineva a ajuns unde a ajuns în viață nu e meritul tău decât dacă ai contribuit cumva la educația sau ascensiunea lui.

Faptul că altcineva fuge acum de MIG-urile care duduie pereții caselor în survol la zeci de metri de sol este o realitate cruntă, care bate la ușă. Unii fac față grozăviei și ajută cum pot semenii în nevoie. Dau din puținul lor o eugenie și o sticlă de apă, o pătură sau o îmbrățișare sau un acoperiș.

Alții fac miștouri.

Alții împroașcă în jur ura care le clocotește în suflete.

Tu cum vrei să fii?

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes