Prostituția, cea mai veche și hulită meserie din lume, nu este pe cale de dispariție doar pentru că ne facem că n-o vedem sau nu o considerăm subiect de conversație. Încercăm în cele ce urmează să gândim liber, să demontăm niște tabu-uri, să contabilizăm argumente pro și contra, iar la final să votăm.
*prostitution laws worldwide, wikipedia
Legendă
- roșu – prostituția este complet ilegală
- galben – este ilegal să plătești pentru sex, dar nu să oferi serviciul
- albastru – prostituția este legală, bordelurile sunt ilegale, prostituția nu este reglementată legal
- verde – prostituția este legală și reglementată prin lege
Cuvântul prostituție provine latinul „prostitutio”, compus din prefixul „pro” (în față) și verbul „statuo” (a pune pe poziție, a stabili). Cuvântul astfel rezultat însemna „a plasa în față, a expune privirii”, sau, după alte explicații, „a scoate la vânzare”.
Prostituția este, conform definiției, prestația sexuală oferită pe bani sau avantaje materiale. A nu se confunda cu proxenetismul, care este exploatarea prostituției, sau traficul de persoane, care este prostituție forțată. Ultimele două sunt infracțiuni, în timp ce în România, prostituția este, conform noului cod penal intrat în vigoare la 1 Februarie 2014, doar contravenție. A nu se confunda, deasemenea, cu pornografia, omniprezentă, ca și prostituția.
Prostituția este privită și reglementată juridic diferit pe glob, plecând de la pedeapsa capitală, până la legalizarea completă. Se vede clar din harta de mai sus, că cel mai libertin continent este, cum s-ar fi putut altfel, America de sud. Interesant este că ea înflorește, de exemplu, în Dubai, unde un sărut pe obraz îți poate aduce o lună de închisoare. În Japonia de după război, ocupată de americani, guvernul a înființat, pentru scurt timp, o asociație de prostituate pentru a preveni impurificarea sângelui nobil japonez cu gene americane. Există o listă a prostituției pe țări, unde se pot vedea diversele abordări.
În cazul practic al României, legalizarea ar fi echivalentă cu dezincriminarea, fie și a contravenției. Atenție, nu ar presupune dezincriminarea proxenetismului sau a traficului de persoane. Acelea sunt infracțiuni peste tot în lume, și ar trebui să rămână așa.
Este prostituția „un rău necesar”? Dacă o menținem în afara legii o să dispară? Sau o să continue să îngrașe conturile lumii interlope în defavoarea bugetului de stat? Dacă se legalizează, o să însemne sfârșitul valorilor creștine, a familiei, a principiilor? Per ansamblu este legalizarea prostituției un demers benefic pentru stat și societate, sau ar trebui să rămână ca până acum, o contravenție? Câți bani a câștigat statul român din amendarea prostituatelor, comparativ cu câți bani ar câștiga din impozitarea lor? Iată câteva întrebări la care vă invit să reflectați.
În fine, iată care ar fi principalele argumente. Începem cu pro.
Pro legalizarea prostituției:
- este o ocupație, o meserie ca oricare alta și prostituatele ar trebui, democratic, constituțional și legal, să beneficieze de aceleași drepturi și obligații pentru o muncă prestată pe bani (ha, chiar aș vrea să văd ridicarea unei excepții de neconstituționalitate a articolului care statuează că munca pe bani e contravenție – dar cine s-o facă?)
- prostituatele s-ar putea bucura de toate avantajele muncii plătite – asigurări medicale, pensie, șomaj
- aduce sume importante de bani la buget, prin fiscalizarea și impozitarea activității
- reduce proxenetismul și traficul de persoane – scade infracționalitatea, taie o sursă importantă de venit a lumii interlope
- sexul, chiar și pe bani, este o activitate benefică fizic și mental
- există o bună parte a populației care din motive medicale sau fizice (de aspect) face sex rar sau deloc, iar astfel sexul ar deveni astfel disponibil
- ar scădea numărul infracțiunilor sexuale, al crimelor sexuale, al violurilor
- s-ar îmbunătăți starea de sănătate generală a populației, prin controlul bolilor cu transmitere sexuală (SIDA, hepatita B și C, sifilis, etc.)
Contra legalizarea prostituției:
- este o ocupație degradantă, care accentuează diferențele societății „patriarhale” dintre femeile „sărace” și bărbații „cu bani”
- nu este o alegere liberă, de multe ori prostituatele provin din medii și țări atât de sărace, încât nu au alte opțiuni decât să se „vândă pe bani”
- consecințele psihologice asupra prostituatelor sunt masive, este sexul pe bani tot o formă de viol, sunt multe cazuri de boli psihice, anxietate, depresie, etc
- de multe ori prostituatele sunt supuse la violențe, împotriva voinței lor, chiar de către clienți
- induce un comportament promiscuu în societate, favorizează consumul de alcool și droguri
- duce la destrămarea de familii (avocații pro-legalizare susțin că ajută la menținerea familiei)
- biserica înfierează prostituția ca „păcat”, femeia ar trebui să-și descopere sexualitatea strict în interiorul familiei
Se poate scrie și s-a scris foarte mult pe tema prostituției, dar eu o să mă opresc aici și o să vă invit să votați (anonim). Închei cu o notă personală. Aveam o discuție acum mulți ani cu un prieten înțelept și trecut prin viață, în care eu argumentam, înfoiat ca un cocoșel în curtea cu găini, că nu am plătit niciodată pentru sex și nici nu am de gând. La care prietenul mi-a spus, pe un ton gânditor, privind în zare: – Nici nu-ți imaginezi câte forme de a plăti pentru sex există.
Tu cum votezi?
Loading ...
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes