Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Shakira și prințul Harry

By on 20/01/2023

Interneții s-au crizat pe două subiecte la acest început de an: Shakira și prințul Harry.
În timp ce se ascuțeau securile războiului, se făceau sau se desfăceau prietenii virtuale pe subiect, cei doi făceau lopeți de bani, unul dintr-o carte, una dintr-o piesă.
Au monetizat fără scupule dorința societății pentru scandal și can-can, un fel de știrile de la ora 5, dar la scară planetară, pe principiul deja binecunoscut și mult testat: „There is no such thing as bad PR.”
Ai murit de curiozitate să vezi cum se spală rufele în înalta societate, deși nu mai puseseși mâna pe o carte de ani de zile? Ka-ching, ai rotunjit conturile prințului.
Ai vrut să afli ce zice femeia înșelată în piesa de răzbunare deși nu ai mai ascultat latino decât probabil meneaito ăla de la ultima nuntă la care ai fost, și ai dat click pe Spotify? Ai băgat un cent în cont.
The bigger the drama, the higher the profit.
Problema mea e alta: algoritmii de interacțiune ai rețelelor sociale și marilor platforme online caută profitul cu orice preț, pentru că așa sunt programați, pentru profit pur. Nu cheltuie nimeni munți de bani în scopuri caritabile. Chiar dacă, interacțiunea cea mai mare în societate se face pe teme antagonice, iar riscul este ca să fim împinși spre crearea tot timpul a două tabere cu vederi opuse, pentru că așa produci mai mult content, stai mai mult online și șansele să dai cât mai multă informație despre tine algoritmilor de targetare cresc. Plus că dacă stai mai mult timp online cresc șansele să cumperi ceva din ce ți se servește pe o tavă din ce în ce mai facilă. Algoritmul nu va susține o floricică/pisicuță la care tot internetul va ofta grațios și o va uita a doua zi. Va favoriza activitate, interacțiune, conflict, paie puse pe foc, care să mărească vălvătaia, interacțiunea, reach-ul organic.
A se vedea până unde s-a ajuns în state cu antagonismul în online, până la atacarea Capitoliului. Ce urmează? Război civil? Oameni îndreptați împotriva oamenilor pentru profit pur? Stânga versus dreapta. Bărbați contra femei. Credincioși versus atei. Blonde contra brunete. Grași vs slabi. Etc.
Think about it.
E loc sub soare pentru toată lumea. Relax.

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes