Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Scrisoare deschisă pentru Sebastian CUCOȘ, comandantul jandarmeriei române

By on 21/01/2018

Domnului colonel Sebastian Gheorghe Cucoș, Inspector general al Jandarmeriei Române

sursă foto: Jandarmeria Română

 

Stimate domnule Cucoș,

 

Sunteți un militar respectat, ați servit cetățenii Românei în teatrele de operațiuni din Kosovo și Afganistan. Jandarmeria română este o instituție reputată, profesionistă, care asigură, conform legii, ordinea și siguranța publică și protecția instituțiilor statului. Este o organizație esențială în buna funcționare a statului de drept.

De aceea este important ca această instituție să-și păstreze rolul și în continuare, pentru că vom avea nevoie, toți, de ea.

Vă scriu în lumina manifestațiilor publice de amploare de ieri, 20.01.2018, din București, unde câteva incidente aruncă o umbră nepermisă asupra reputației instituției pe care o conduceți.

  • „Ieșirea necontrolată” – așa a etichetat-o purtătorul dumneavoastră de cuvânt, a jandarmului care a început să împartă, cu de la sine putere, pumni în manifestanții de la universitate. A executat acesta un ordin? A acționat conform reglementărilor legale în vigoare?
  • „Cordoanele” de percheziție ale Jandarmeriei instituite între Piața Romană și Piața Universității. Deși sunt convins că va exista o justificare conform legislației actuale, că ar fi fost informații că veneau persoane cu obiecte interzise, chiar s-au „identificat” doi cetățeni cu obiecte contondente, vă asigur că doi inși cu boxuri la 50.000 de oameni pe stradă găsiți și dacă faceți o razie la prânz la Bucur Obor. Foarte suspectă a fost „volatilizarea” acestor cordoane când au început să fie filmate de televiziuni. Dacă erau atât de importante, dacă, conform tot purtătorului dumneavoastră de cuvânt „asigurau siguranța cetățenilor veniți să demonstreze”, de ce nu și-au continuat activitatea, de ce nu au răspuns la întrebările reporterilor și de ce au au fugit?
  • Cordoanele de garduri și jandarmi între piața Universității și bulevard, cordoanele de la metrou. Aveți mai mult ca sigur acces la internet și Facebook. Ați văzut, mai mult ca sigur, pe pagina evenimentului public Toate drumurile duc la Bucuresti.”Revolutia” generatiei noastre, organizat de 13 grupuri de inițiativă, că și-au anunțat intenția de participare în jur de 23.000 de cetățeni. Televiziunile naționale au anunțat de zile întregi că un grup de protestatari a plecat, pe jos, din Cluj, către capitală, pentru a participa la mitingul din 20 Ianuarie în Piața Universității. Era evident, până și pentru un nespecialist ca mine, că trotuarul din fața fântânii de la universitate și cu cel din fața Teatrului National sunt insuficiente pentru zeci de mii de oameni. În acest context, este cel puțin bizară decizia jandarmeriei de a bloca accesul pe bulevardul Magheru. Mai mult, de a bloca accesul publicului din stația de metrou Universitate către piață, pe motivul „protejării cetățenilor de busculadele ce se pot crea din cauza aglomerării pieței”. Citez tot din purtătorul de cuvânt al onor jandarmeriei, domnul Georgian Enache.

Normal că, din cauza restricțiilor puse de jandarmerie, trotuarul s-a aglomerat iar manifestanții au ocupat, trecând prin cordoanele jandarmeriei, bulevardul Magheru, pe o distanță de 500m.

Toate măsurile luate au fost conform legii, sunt convins, chiar și barierele între trotuar și bulevard au avut explicația, perfect legală, a „protejării întreruperii traficului auto normal”. Spunea domnul purtător de cuvânt, citez: „poate la volan erau cetățeni care nu împărtășeau opiniile demonstranților, și noi am intervenit ca să-i protejăm pe aceștia din urmă”.

Nu știu de ce, dar senzația mea este că toate aceste „motivații” ale purtătorului dumneavoastră de cuvânt, dealtfel perfect legale, se suprapun 100% peste dorințele celor aflați la guvernare, care ar fi vrut ca aceste proteste să nu aibă impact, să fie ținute sub control, să nu ajungă iar pe prima pagină sau în prime-time. Ați adus 3.000 de jandarmi, ați încercat prin cordoanele de percheziții și blocare a accesului diverse tactici de descurajare a unei părți din manifestanți să participe pe protest. Jandarmeria și-a depășit, la limita legii, mandatul de a asigura siguranța publică, în detrimentul dreptului constituțional la liberă circulație.

Sunt conștient că sunteți un bun profesionist, iar rigorile militare ale cadrului legal vă impun să acționați conform ordinelor. Realizez că aveți deasupra un șef al poliției, acela are un șef ministru de interne, există un prim-ministru (interimar sau nu) și există, deasupra acestuia din urmă, un șef de partid condamnat definitiv de Curtea Supremă. Este vorba de domnul infractor Dragnea, cauza principală a instabilității din țară, de la guvernare, cauza manifestațiilor aproape continue de un an de zile.

Sunt deasemenea conștient că ordinul de a aduce 3.000 de jandarmi la București „pentru a asigura ordinea și liniștea publică” este perfect legal, este bazat pe informații disponibile public despre amploarea manifestațiilor prevăzute a avea loc, și nu lasă loc de inacțiune.

Ce nu înțeleg este „amatorismul” cu care s-au luat deciziile tactice la fața locului. Când știi că îți vin zeci de mii de oameni la un eveniment, calculezi nr. de metri pătrați necesari. Realizezi că se va ocupa toată zona Universității, cu rond cu tot, cu autorizație sau fără, cu cordoane și jandarmi sau fără, cu știrbirea reputației instituției Jandarmeriei sau fără.

Și atunci de ce să nu alegi calea rațională și profesională. Faci un perimetru închis circulației publice, cu cel puțin o jumătate de oră-o oră înainte de ora anunțată a evenimentului. De 500 de metri lungime, de la Inter până la Colțea, pe 50 m cât e bulevardul cu trotuare și șosea cu tot. Adică 25.000 de metri pătrați. Acolo ar încăpea lejer 25.000 de oameni, aproximativ cifra care fusese anunțată public. Trebuie să înțelegeți puțin dinamica socială, oamenii ăia chiar au confirmat prezența, public, în fața autorităților, și în fata miilor de prieteni pe care îi are fiecare. Nu puteați să spuneți că nu aveați date destul de precise, nu puteați să vă luați angajamentul în fața șefilor de partid, că „o să fie doar câteva sute, poate o mie, le facem față cu 3.000 de jandarmi”. „Statul paralel” poate să fie o justificare în mintea unora, realitatea cotidiană este foarte ușor de verificat.

Acum voi face o analogie.

Așteptările publicului participant la o demonstrație pașnică de la jandarmerie sunt aceleași cu ale microbiștilor de pe un stadion de la ambulanță. Trebuie să fie acolo, în tunel, gata de acțiune, dacă intervine o accidentare. Dar acolo, în tunel, nu în mijlocul terenului când arbitrul se pregătește să fluiere începerea meciului. Pentru că exact asta s-a întâmplat la Universitate: s-a trezit ambulanțierul pe teren. Arbitrul îi face semne să iasă, că trebuie să înceapă meciul, iar acesta îi spune:„- Stai domle, că nu s-a umplut peluza unu, stai să se umple și ies.”

Rolul jandarmeriei nu este să facă micromanagementul mulțimilor la o demonstrație, să decidă cum are loc o demonstrație. Și iar nu mă pot abține să nu citez din dl. Enache: „acel moment în care se blochează circulația, este momentul pe care noi îl decidem, atunci când noi considerăm că, într-adevăr, în spațiul respectiv nu mai este spațiu” min 4:30 de aici.

Nu domnule, nu sunt de acord. Jandarmeria nu trebuie să se erijeze în organizator al unei manifestații, trebuie doar să asigure un perimetru de securitate generos, pe baza informațiilor și să asigure securitatea publică, dar de la distanță, din umbră, nu hotărând pe moment unde se fac cordoane, unde se blochează mulțimile, etc. Nu faceți decât să creați artificial niște momente care altfel nu ar fi avut loc.

Scria clar pe pagina evenimentului că la 18:00 vin 23.000 de oameni, la 19:30 se pleacă spre parlament, la 21:00 se aprind flash-urile în semn de protest, apoi logic se pleacă acasă, că e ianuarie și frig. Trebuia doar să citiți și să acționați în consecință.

Apoi vorbim declarația cel puțin halucinantă a d-lui Georgian Enache: „vorbim despre acțiunea ilegitimă, ilegală a manifestanților”.

Las la o parte ascendentul moral al d-lui Enache asupra manifestanților, ascendent moral care-i permite să facă aserțiuni despre „legitimitate”. Poate vrea dumnealui să vorbească și despre „legitimitatea” acțiunilor care i-au scos pe oameni în stradă, în frig, sâmbătă seara.

Dar vorbim despre „ilegal”. Aici este o etichetă pe care o singură instituție din acestă țară are voie să o pună: justiția. Nu jandarmeria, nu poliția, nu procuratura, pompierii sau salvarea. Justiția. După ce a avut loc un proces echitabil, stabilește dacă cutare acțiune a fost sau nu legală, și dispune în consecință. Purtătorul de cuvânt al jandarmeriei poate maxim să spună „suspect de încălcarea legii”, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive.

Tot aseară au fost manifestații în mai multe orașe mari din țară. În nici unul nu s-au semnalat incidente legate de numele sau imaginea jandarmeriei, deși sunt convins că și la Sibiu, Brașov, Cluj, Timișoara sau Iași jandarmeria a fost prezentă și și-a făcut datoria. Dar discret și din umbră, așa cum trebuia să o facă și la București. Dar se pare că militarii din comanda Jandarmeriei București au o apetență pentru managementul mulțimilor, cordoane, tactici militare etc. Dar cu atâtea tactici în cap, pierd viziunea de ansamblu. Strategia. Luptați cu inamicul greșit. Nu manifestanții pașnici, care-și exercită dreptul legitim și legal constituțional de a protesta (chiar dacă nu au hârtie de la d-na Firea) sunt inamicii. Și nici Jandarmeria nu este inamicul mamelor cu copii venite să protesteze pașnic.

Să ne aducem aminte episodul cu caii din Noiembrie, când iarăși imaginea jandarmeriei a avut de suferit. Ce cauți tu cu cai pe stradă, încercând să forțezi mulțimea să o ia pe o ramură a bulevardului? Suntem cumva în evul mediu militar, când se făceau cavalcade de cavalerie?

Am remarcat că și la Universitate, jandarmii călare asigurau ariergarda coloanei de demonstranți. Un rol decent, aș putea spune, dar semi-inutil. Ar fi fost suficientă o mașină de poliție cu girofar. Nu era ca și cum ar fi vrut să scape din încercuire vreo mamă cu cărucior înapoi spre universitate.

Viziunea mea personală, poate nu este corectă, poate nu este cea legală, pentru acțiunile jandarmeriei este următoarea: Jandarmeria trebuie să-și facă datoria discret. Fără micro-intervenții pe o mulțime anunțat pașnică și dovedită istoric pașnică. Să asigure perimetrul, repet, generos, și să intervină doar dacă lucrurile degenerează. Să stea în umbră, nu în lumina reflectoarelor, la punctul de la 11 metri în timpul meciului. Există echipe, arbitri, public, federație. Avem tot spectacolul garantat, nu mai e nevoie de actori noi.

Iertați-mi preambulul lung, dar acum intru în partea personală a scrisorii mele către dumneavoastră.

Dl. Dragnea a pus-o prim-ministru pe doamna Dăncilă, un caracter „neconflictual”, cum se exprima dânsul la nominalizare. Datorită dosarelor în justiție pe rol ale d-lui Dragnea, sunt șanse mari ca d-na Dăncilă să facă pe placul șefului său și să asistăm la o noua Ordonanță 13, rapid, în miez de noapte sau ziua în amiaza mare. Ați luptat toată viața de partea legii și cunoașteți foarte bine mentalitatea infractorilor, în special a celor puși cu spatele la zid. Fac orice ca să scape. Ei bine, în ipoteza foarte probabilă că asaltul asupra justiției și statului de drept va continua, ne putem aștepta la manifestații publice ad-hoc, fără nici un fel de autorizație sau anunț public prealabil, de amploare mult mai mare decât ce a fost aseară. Putem asista la cutremure sociale majore.

Și atunci chiar vom avea nevoie de jandarmerie să asigure un climat de securitate. Pentru că și infractorii vor fi acolo, luptând pentru ei, cu armele lor, pe toate planurile, folosind oamenii aserviți politic din toate structurile. Vor aduce manipulatori, vor face diversiuni violente, etc, cunoașteți tot arsenalul.

Dar va trebui să vă asigurați că Jandarmeria rămâne echidistantă, neimplicată politic, și mai ales că va fi percepută de către manifestanți ca un aliat, nu un inamic aservit politic. Nici o instituție, oricât de puternică este, nu vrea să fie percepută ca inamic public de către zeci sau poate sute de mii de oameni frustrați, ieșiți în stradă să lupte pentru viitorul copiilor lor. Și al copiilor dumneavoastră.

În cazul unor manifestații de amploare, va trebui să vă asigurați că Jandarmeria nu va împiedica sau stânjeni desfășurarea acestora, în nici un fel, chiar dacă nu au toate hârtiile OK. Este dreptul constituțional la opinie, la liberă exprimare, la liberă circulație.

Asta va fi cea mai mare provocare pentru Jandarmeria Română, pentru conducerea Jandarmeriei și a Ministerului de interne, și pentru dumneavoastră personal, în opinia mea. Provocare în care vă urez mult succes și vă asigur de susținerea mea.

Cu stimă,

Radu Gorunescu

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes