Eu am spus-o și o voi repeta-o până lucrurile vor începe să se schimbe:
Această descentralizare făcută arbitrar, darea pe mâna unor mafii locale județe întregi, spitale, școli, descentralizate, iată, drumuri și poduri, a fost o mare greșeală.
Peste noapte acești baroni s-au trezit stăpâni peste niște bugete uriașe care le trec printre degete, bugete la care nu au avut nici o contribuție. Se fac WC-uri de zeci de mii de EUR în zona rurală de cascade de câte 3-4 firme subcontractate, se trag ape și canalizări care funcționează câteva luni sau deloc, se supraevaluează nu mai știu ce drum județean, dar când mergi pe el constați că în loc de două straturi de asfalt de 10 cm e unul singur de 3, și fără nimic dedesubt. Și câte și mai câte investiții, unele foarte utile și necesare, altele bani aruncați, gen grădiniță și loc de joacă pe câmp într-un sat de bătrâni.
Practic, din banii noștri ai tuturor, hălci masive de fonduri și puterea nelimitată care vine la pachet cu ele sunt date pe mâna unor indivizi fără scupule și a camarilelor construite atent în zeci de ani.
Aceste structuri putrede de putere trebuie dezrădăcinate ca niște buruieni toxice.
Și acest lucru nu se poate face decât printr-o adâncă reformă administrativă, cu eliminarea de primării neperformante, comasări de județe care nu se pot autosusține, și de crearea de mecanisme complet noi antifraudă și de transparență a circuitelor banilor în natură. Acești oameni trebuie cumva demufați de la bani, altfel aceste practici nu vor inceta niciodată. Nu trebuie să mai ia ei deciziile de investiții și plăți.
Trebuie toate nevoile de investiții și cheltuieli centralizate undeva pe un sistem digitalizat al statului, care alocă fondurile printr-un sistem transparent de licitații publice centralizat, fără mii de ordonatori de credite care încarcă inutil organigrame și ștate de plată cu mii de funcționari care fac aceeași treabă redundantă pe care o poate face un singur server din ziua de azi.
Plus luată puterea deciziei de cheltuire a banilor.
Primării, CJ-uri și ministere își fac bugetele în funcție de prioritățile comunităților localer și viziunile de viitor, dar nu le mai gestionează ei înșiși, ci sunt alocate de un sistem digitalizat care să nu fie sub controlul sau influența lor.
SEAP-ul este un început bun, dar trebuie rafinate mecanismele financiare, adiminitrative și legale din spate.
Liber la idei.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes