Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Provocarea celor 8 zile pentru femei

By on 09/03/2024

Am provocat zilele acestea – de pe 1 Martie până pe 8 Martie – bula de Facebok , să alegem în fiecare zi o categorie de femei celebre care ne-au impresionat personal.

Am avut așa:

1 Martie: Căntărețe

2 Martie: Pictorițe

3 Martie: Poete

4 Martie: Scriitoare

5 Martie: Femei importante din istorie

6 Martie: Actrițe

7 Martie: Femei care luptă pentru drepturile femeilor

8 Martie: Femeile eroine

Pe acestă cale îmi cer scuze balerinelor, femeilor cercetători, femeilor de stat și multor altor categorii, din cauza formatului ales este imposibil să le înghesuim în 8 zile. Dar promit să mă revanșez.

De ce am făcut această provocare? – vă întrebați, cu siguranță.

Înainte de a răspunde, dați-mi vă rog voie să mulțumesc tuturor celor care au intrat în joc și au răspuns provocării mele, îmbogățind prin aportul lor fiecare domeniu ales.

Am făcut-o pentru conștientizare. Există femei curajoase, femei inteligente, femei sensibile, femei cu capacități extraordinare, altruiste, patrioate, umaniste, empatice și așa mai departe, la fel de multe și în egal de multe domenii ca bărbații. Practic nu mai există domeniu de activitate uman în care femeile să nu fie prezente și să nu activeze cot la cot cu bărbații. De la artă, știință, educație, trecând prin industrie, apărare, servicii, comerț, mergând până în domenii de leadership, la femei politician, prim ministru, CEO de companii multinaționale, președinte sau regine.

Am făcut-o pentru mentalul colectiv, pentru mentalități, atăt cele masculine, cât și feminine. Pentru că dacă femeile activează cot la cot cu noi, bărbații, atunci se cheamă că sunt ființe umane cu aceleași drepturi și obligații ca noi, nu-i așa? 100% egalitate în drepturi și tratament egal.

Am făcut-o pentru că încă mai există zone de pe planetă în care femeile sunt ținute în casă (talibanii, etc) sau religii unde ele, deși textele sacre clamează egalitatea spirituală între sexe, sunt tratate diferit – Islamul, Ortodoxia Iudaică, Hinduismul, Budismul, Creștinismul (Da BOR, la tine mă uit acum – vrei să vorbim despre cât de marginalizat este rolul femeii în Biserica Ortodoxă Română?). Și plecând și de la acest tratament religios diferit, de mici copii ni se incumbă, ambelor sexe, ideea că există un sex „slab”, un sex „inferior”, un sex „fără drepturi”, sau „cu păcate originare pentru care trebuie să plătească în grup, pe vecie” – a se vedea de exemplu interdicția femeilor de a intra în altar sau de a sluji.

Suntem în mileniul 3 și ar fi totuși momentul ca umanitatea să conducă.

Una din principalele diferențe dintre societățile civilitate dezvoltate și cele care încă se zbat în trecut este felul în care își tratează semenii. „Există două idei delirante colective în lumea actuală, prima că unii oameni sunt mai presus de alții, iar a doua, derivată din prima, că bărbații sunt superiori femeilor” – spunea un fin psiholog, doamna Viki Dumitrache într-o emisiune la TV. Mi-au rămas aceste cuvinte în minte și o să le repet cât oi putea. Ei bine, societățile avansate, cu o educație individuală puternică , formate din indivizi care judecă cu propriul cortex prefrontal, nu se lasă influențate de emoțiile trecutului sau de curente trecătoare, ci trec totul prin filtrul propriei maturități și le așează acolo unde le este locul.

Societățile avansate se bazează pe principii, toleranță pentru diversitate și pe empatia umană. Se diferențiază prin grija pentru persoanele cu dizabilități, minorități etnice, sexuale, religioase sau de orice tip. Tratează în mod absolut egal femeile și bărbații, caucazienii și persoanele de culoare, copii și bătrâni, muncitorii necalificați și președinții, respectă legile și dreptul internațional.

Suntem, din fericire și noi pe acest drum ascendent, și deși mai sunt multe de făcut, progresul față de acum 35 de ani (epoca dictaturii) este evident și vizibil. Personal voi continua să evidențiez public toate lucrurile care mi se par derapaje de la valorile umanității de care ar trebui să ne bucurăm cu toții.

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes