Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Părerea mea despre proiectul faraonic al PSD pentru Slobozia

By on 16/08/2020

Zilele trecute a fost lansat, într-o conferință de presă, proiectul electoral PSD pentru revigorarea spațiului viran din spatele direcției agricole a Sloboziei. Titlu proiect: PROIECT DE REGENERARE URBANĂ SLOBOZIA. Pagina proiectului aici.

Au curs râuri de cerneală tipografică, s-au aprins spiritele postacilor de partid, s-au vărsat nădufurile a 30 de neîmpliniri ale cetățenilor urbei.

Am promis să abordez și eu la rândul meu subiectul. O fac ceva mai târziu puțin, pentru că am avut alte priorități. O fac din perspectiva cetățeanului votant, căruia i se propune o promisiune electorală, pentru că nu e vorba de nimic mai mult.

O facem scurt, cu plusuri și minusuri:

Plusuri:

  • Chiar dacă au furat nițel startul campaniei electorale, PSD-ul sunt primii care au venit cu ceva concret
  • Proiectul valorifică o zonă parțial neutilizată
  • Este pentru prima dată când un proiect este asumat cu nume și prenume, deci cu responsabili în caz de eșec. Trebuie să ai tupeu, iar inițiatorii merită menționați pentru că se expun public în acest mod.

Minusuri:

  • Se neglijează, intenționat sau nu, marile probleme ale orașului: apa nepotabilă, canalizarea, parcarea subterană, depopularea și lipsa locurilor de muncă, plus multe multe altele.
  • E un proiect făcut pe genunchi, pe repede înainte, se vede după erorile din tabelele prezentate, web designerul nici măcar nu s-a obosit să verifice, organizația PSD, inițiatoare a proiectului, nici atât.

uc2

*captură de ecran de pe pagina viitorulsloboziei.ro, cu tabelele cu erori

  • Jumătatea cu orășelul copiilor nu se poate face deoarece primăria Slobozia deja a contractat cu ADR Sud Muntenia, “Regenerarea spațiului urban zona”Orășelul Copiilor” din Municipiul Slobozia”, COD SMIS 129160, detalii pe pagina Primăriei Slobozia aici. Deci pică, rămâne partea cu pub-uri
  • Prezintă un haloimis de restaurante, pub-uri și spații comerciale, cu spații de locuit la etajele superioare. Se cunoaște că cei care l-au creionat nu au experiență în mediul de afaceri, nu vrei să locuiești deasupra unui pub în care la două dimineața se cară pe trepte butoaie de bere. Sau nu vrei să ai pub într-o zonă unde nu ai acces de aprovizionare, sau unde primăria îți impune un program limitat de funcționare pentru că e zonă de locuit și deranjezi. Nu mai comentez poza aia cu magazinul Burberry London că mă umflă râsul.

uc3*captură de ecran de pe pagina viitorulsloboziei.ro

  • Într-un oraș în care nici o firmă serioasă nu vrea să vină pentru că nu are masă critică de cumpărători, tu speri să ai magazine de lux pe module de câțiva zeci de metri pătrați? Hai să fim realiști. McDonalds nu deschide un amărât de bistro cu hamburgeri dacă nu ai minim 100.000 de locuitori. Massimo Dutti? Lol.
  • Arhitectura, deși interesantă la prima vedere a unui nespecialist, nu are nici o legătură cu Slobozia, ci mai degrabă aduce cu piața sfatului cu turnul din Brașov, sau cu piețele centrale din Sibiu, Timișoara sau Oradea. Slobozia nu este un oraș habsburgic, genul acesta de arhitectură nu reprezintă „viitorul Sloboziei” ci mai degrabă un melanj nefericit de ev mediu târziu de burg german combinat cu niște elemente de mansardă pariziană, costisitoare, nepractice și greu de realizat.
  • Lipsa de viziune antreprenorială rezidă și din lipsa parcărilor din zona de servicii, fiind propusă una supraetajată, dar la sute de metri distanță, la nordul orășelului copiilor, blocând fațada blocului de locuințe adiacent (lucru care va crea proteste printre locatari, și opoziție la proiect). E nepractic și nu va avea succes. Imaginați-vă o doamnă care vrea să treacă necoafată și nemachiată tot „centrul vechi” ca să ajungă la salonul de înfrumusețare. Sau de omul care vrea să bea un expresso dimineața dar trebuie să facă 400-600 de metri pe jos de la parcare la cafea și retur. Am marcat cu roșu traseul între parcarea supraetajată și zona comercială/rezidențială.

uc4*captură de ecran de pe pagina viitorulsloboziei.ro

  • Din planul de urbanism zonal acolo este declarată zonă de dezvoltare pentru locuințe ANL, nicidecum zonă de restaurante și pub-uri
  • Nu se prevede valoarea proiectului, sursa de finanțare – din ce bani, perioada de timp pentru implementare. Mă rog, în ce a apărut în mediul online se făcea la un moment dat referire la un parteneriat public privat.
  • Mai apar 3-4 hectare de acoperișuri și spații betonate, care vor încărca suplimentar canalizarea pluvială, deja depășită, a orașului. Nu ar fi exclus să apară noi zone problemă cu inundații la fiecare ploaie de vară.

 

Propuneri de îmbunătățire Gorunescu:

  • Uitați de partea cu orășelul copiilor, e deja antamată
  • Uitați de chestia cu biserica între pub-uri și locuințe. Îți dai seama cum ar suna niște clopote între clădirile alea? Sunt deja o biserică plus catedrala în acest cartier.
  • Hotărâți-vă dacă vreți zonă comercială, culturală sau de locuit. În nici un caz nu poți denumi un cartier drept cultural în condițiile în care tu prevezi 630 de mp pentru cultură, dintr-un total de peste 30.000 mp. E ca și cum mi-aș denumi eu mașina antenă de recepție radio mobilă, pentru că am pe ea o antenă care reprezintă 2% din suprafața mașinii.uc5*captură de ecran de pe pagina viitorulsloboziei.ro
  • Rigole aparente care se vor umple la fiecare ploaie pentru că e canalizarea pluvială depășită de situație? Pavaj din piatră cubică în care femeile își vor rupe tocurile și părinții vor smuci cărucioarele copiilor? Nope. Uitați de ele, pavaj modern, neted, din granit antiderapant sau materiale similare.

UC7

*captură de ecran de pe pagina viitorulsloboziei.ro, cu pavaj de piatră cubică și rigole de ev mediu londonez.

  • Încercați să aduceți o arhitectură modernă, gen centrul Stuttgart sau Frankfurt sau similar, cu construcții moderne, nu cu mansarde de ev mediu.

uc6

*Captură google maps din centrul Frankfurt, la întâmplare. O adevărată privire în viitor, nu într-un trecut care nu ne reprezintă, nici pe locuitori, nici pe orașul Slobozia.

Părerea mea generală este că se lansează o perdea de fum pentru a încerca să se ascundă gravele eșecuri administrative ale administrației PSD din ultimii 30 de ani: Apă nepotabilă infestată cu compuși cancerigeni – celebra apă a lui Ionașcu, o canalizare ineficientă care inundă case și afaceri la fiecare ploaie mai serioasă, un oraș din care fug anual 1000 de locuitori, fără locuri de muncă, fără perspective și investitori de calibru, cu un centru urâțit de încă un proiect de „regenerare urbană” PSD eșuat – celebra groapă a lui Stoica, de fapt o combinație marca tot PSD (Liviu Dragnea -Walter Florian).

Deși ideea în sine nu este rea, mi se pare un proiect faraonic, utopic și irealizabil așa cum este gândit actualmente, și fără respect pentru prioritățile reale ale cetățenilor Sloboziei. La prețurile actuale, de 800-1000 EUR/mp construit, acest proiect va costa urbea 30-40 milioane EUR. Puneți-vă în sinea dumneavoastră, dragi cititori, următoarea întrebare: Dacă ați avea pe mână suma acesta, de investit în acest oraș, ce priorități i-ați da?

Dar, vă urez succes în implementarea lui, vorba unui prieten, „Abia aștept să beau o cafea în centrul vechi al Sloboziei”

Disclaimer: acest articol reprezintă propriile mele idei, nu este plătit de nici un partid, de pe nici o parte a eșichierului politic.

 

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes