Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

O nouă experiență, cea de moderator

By on 26/09/2021



Hai că pe-asta n-o făcusem, să moderez bătălii politice.

Pe 26 Septembrie 2021, a avut loc la Amara competiția internă a USR-PLUS pentru alegerile Biroului Național. Acesta fiind organismul colectiv de conducere a partidului, un fel de executiv care se ocupă de buna funcționare a respectivei formațiuni politice.

Ei au căutat pe cineva din afara partidului, apolitic, și cu experiență în mass-media, mi-au făcut propunerea să moderez dezbaterea electorală internă, propunere pe care am acceptat-o probono. Adică fără bani, ca să nu spună cineva mai tîrziu că am făcut bani din politică sau m-am aservit nu știu căror interese. Etc, etc, știți cu toții placa, ați auzit-o de nenumărate ori, iar eu prefer să-mi păstrez independența editorială, ca să pot scrie unbiased despre ce forță politică vreau, cum vreau și când vreau.

Le mulțumesc pe acestă cale organizatorilor că și-au asumat acest risc cu mine :), pentru că mă știau gură-mare de pe blogul pesronal și din rețelele sociale, unde scriu destul de acid pe temele alese de mine.

Job-ul meu a fost destul de simplu, să pun candidaților un set de întrebări prestabilite de către organizatori, apoi să-i invit să-și adreseze fiecare un set de câte două întrebări identice opozanților, apoi am mai luat un set de câte două întrebări de la participanții prezenți fizic în sală. Pe lângă asta, trebuia să mă asigur că se respectă timpii de răspuns și să nu las discuțiile să devieze grav de la subiect. Easy-busy.

Au fost trei echipe candidate, reprezentând cele trei curente politice din interiorul USR-PLUS. Tot evenimentul a durat puțin peste două ore, și este disponibil online pe pagina USR-Plus de Facebook, aici.

Pe final doresc să le mulțumesc organizatorilor evenimentului pentru privilegiul oferit, de a ieși din sfera de confort personal – nu e lipsit de emoții să te adresezi unui public online de, probabil, mii de oameni – și, de asemenea, doamnei și domnilor candidați care au fost extrem de civilizați și politicoși, au respectat timpul de răspuns afișat pe ecrane și nu au deviat de la subiect în declarații politice sforăitoare, cum eram obișnuiți din politica de televizor dâmbovițeană din ultimii 31 de ani.

Probabil cineva poate spune „-Ce mare brânză este să te adresezi unei audiențe de 100-150 de oameni?”. Păi cam este, pentru că dacă ai puțină imaginație, vezi cu ochii minții mulțimea de oameni din spatele ecranelor, care urmăreau live-ul de pe FB. Mi-am adus aminte de experiența de radio în Călărași, din anii 90, când aveam fix aceleași emoții la gândul că mă adresam unui public invizibil, de sute sau mii de oameni, dar la fel de prezent.

A fost o experiență complet nouă pentru mine, civilizată, interesantă, o dezbatere pe idei, fără atac la persoană. Un exemplu de urmat.

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes