Acest blog post este continuarea ep. 17 de aici.
Episod 17 în care precizam care sunt articolele (40 și 78) din noua propunere de regulament cu care nu sunt de acord, respectiv limitarea dreptului persoanelor juridice de a concesiona un loc de parcare, anularea prelungirii acestor contracte și pierderea dreptului de prelungire pentru cei care au două locuri.
Ei bine, postarea mea, prin care invitam concetățenii să scrie puncte de vedere, a avut succes. Încă 4 puncte de vedere scrise au apărut pe site, s-a generat o dezbatere online publică intensă, inclusiv cu un punct de vedere al dl. primar la postarea mea, finalizată cu decizia primarului Alexandru Potor de a organiza o dezbatere publică pe acest proiect.
O inițiativă pe care personal o salut, felicitări!
Cred cu tărie că problemele orașului se pot rezolva și printr-un dialog între edili și cetățeni, care sincer să fiu, a cam lipsit. Orașul are niște probleme structurale, printre care amintesc no. 1 apa nepotabilă – conform unui sondaj organizat pe grupul de FB „Vrem apă curată la Slobozia” a reieșit că 97% dintre respondenți nu o folosesc pe post de apă potabilă.
Apoi avem canalizarea, străzile, spațiile verzi, pomii tăiați fără discernământ, și un număr de probleme funcționale – curățenia, ordinea publică, haosul de pe șosele, și multe altele. Aștept cu mare interes o dezbare publică pe tema calității apei furnizate de Urban.
Dar să nu divaghez.
Dezbaterea a avut loc pe 5 Februarie 2025, ora 17:00, la centrul cultural Ionel Perlea. A fost prezidată de dl. primar, au participat dl. viceprimar Gabriel Mușat și dl. administrator public Adrian Mocioniu, precum și edilii responsabilii din aparatul de specialitate al primăriei.
În urma reacțiilor, deja înainte de dezbaterea publică, articolele 40 și 78 fuseseră „amendate” parțial în varianta 3 a proiectului, din data de 29.01.2025- vezi captura de mai jos a site-ului primăriei Slobozia:
În luarea mea de cuvânt am precizat că art. 78, în forma prezentată, nu specifica în mod clar și dreptul de prelungire pentru persoanele juridice, am fost asigurat că se va corecta această omisiune – să vedem. Personal voi fi atent la varianta finală care va fi supusă votului în consiliul local.
Am fost informați că Slobozia are 4895 locuri de parcare de reședință, din care închiriate 4556, și încă disponibile 339. A nu se confunda cu locurile de parcare publice, inclusiv cele de pe arterele rutiere, care vor face subiectul unui regulament separat, care va fi și acele supus în dezbatere publică. Orașul va trebui să decidă dacă, la fel ca în marile orașe, în zona centrală se va institui o taxă pentru parcare pentru locurile publice – o dezbatere care cu siguranță va aduna atât păreri pro, cât și contra.
Am făcut și o propunere în scurta mea luare de cuvânt: să se amplaseze, în parcările cu expunere sudică, copertine cu panouri fotovoltaice, conectate la viitoarea rețea de 8 stații publice pe care primăria le va construi, și despre care am scris aici.
Avantaje:
- folosești pentru fotovoltaice un spațiu nou, în plus față de acoperișurile instituțiilor publice
- obții curent din surse regenerabile, gratuit (după amortizarea investiției) pe care îl vinzi apoi posesorilor de EV-uri. Vei aduce astfel o sursă importantă de venituri la bugetul local.
- creezi niște parcări foarte confortabile, umbrite vara și protejate de zăpadă și polei iarna, pentru care cetățenii îți vor mulțumi.
- contribui la imaginea orașului ca pionier în tranziția către energia verde, decarbonizare și renunțarea la combustibili fosili
- îl vei face astfel mai atractiv pentru noile generații, care pun mare preț pe abordarea eco-friendly
Și înainte de a fi acuzat de idei SF, iată cum au fost realizate aceste „car-porturi” la Silistra, cu stații de încărcare EV pe trifazic ce folosesc pe timpul zilei energia din fotovoltaice.:
Dezbaterea a fost destul de lungă și aprinsă, durând peste două ore. Au fost multe luări de cuvânt, cu probleme mai mici sau mai mari, unele foarte mari – cum ar fi de exemplu oameni care și-ai pierdut locul de parcare de ani buni pentru că soft-ul care trimitea SMS-uri a dat erori cu operatorul mobil, iar omul nu a fost anunțat că urmează să-i expiră contractul.
S-au discutat multe simplificări, inclusiv a modalității de licitație online, prin care, foarte interesant și util, orice supralicitare mărește automat timpul de licitație cu 20 de minute. Se elimină astfel acea nebunie din ultimele secunde ale termenului, când la 22:59:59 se făceau 3-4 supralicitări, și câștiga cel cu reflexe mai bune sau internet/PC mai rapid. Termenul a fost pus la o oră mult mai rezonabilă, ora 18:00, astfel ca toată lumea să poată participa confortabil. Iar dacă cineva licitează la 17:59:59, licitație se prelungește până la 18:20, și așa mai departe.
S-a mai discutat despre flotele comerciale, precum și despre mașinile de marfă și cele de tonaj peste 3,5t sau cele de transport persoane peste 7 locuri. Toate acestea nu vor mai putea ocupa locuri în parcările de reședință.
Dezbaterea a fost transmisă live pe Facebook, și este disponibilă public aici.
Vă invit să citiți ultima variantă a regulamentului propusă pe site, și să vă familiarizați cu noile prevederi ce vor fi supuse votului.
Orașul se schimbă, iar noi trebuie să ținem pasul cu schimbările, pentru a nu veni apoi, post-factum, cu scuza: „Nu am știut”.
Va continua.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes