Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Foto/Video. Muniție din al doilea război mondial descoperită în gara Simeria

By on 20/07/2021

Lucrările la noua magistrală de cale ferată care trece prin Simeria, parte a coridorului european feroviar Rin-Dunăre Nord-Curtici-București-Constanța, au fost întrerupte în perioada mai-iunie 2021, după ce un excavator a scos în cupă două bombe de aruncător. Ca urmare a acestei situații, constructorul lucrărilor a decis oprirea activităților de săpătură și angajarea unei societăți private specializată și autorizată în executarea lucrărilor de cercetarea și asanarea terenului de elemente de muniție neexplodată, pentru a putea continua lucrările în siguranță deplină.

În acest context, lucrările de asanare au fost subcontractate societății CIAMA-RO s.r.l. din Bistrița Năsăud, societate care este autorizată pentru astfel de lucrări. Societatea are în componența sa foști militari specializați în cariera militară în arma geniu și artilerie. Pe lângă specializările și experiența dobândită pe parcursul carierei militare, personalul este autorizat ca artificier și pirotehnician de către ITM.

Lucrările de asanare a terenului de elemente de muniție neexplodată sunt lucrări de mare complexitate și de mare risc, orice mică greșeală fiind fatală. Pentru astfel de lucrări, pe lângă echipamentul de detecție, de protecție a personalului, de marcare a șantierului, de asanare cu toate elementele sale, inclusiv cele de protecție PSI si de respectare a normelor SSM, pirotehnicienii trebuie sa aibă cunoștințe ample despre munițiile care pot fi descoperite, mult calm și curaj.

Lucrările s-au desfășurat pe o perioada de 3 săptămâni și jumătate, fiind cercetată și asanată o suprafață de aprox. 18 000 m.p., în care s-au descoperit 75  de elemente de muniție neexplodată, bombe de aruncător de calibrul 120 mm, proiectile de tun, grenade de mână, focoase de bombă de aruncător. Din totalul elementelor de muniție descoperite, aprox. 75% erau în stare de funcționare, restul fiind elemente inerte rezultate din explozia munițiilor.

Lucrările s-au executat în cooperare cu ISU Deva si Poliția TF Simeria. Poliția a asigurat paza depozitului temporar a elementelor de muniție descoperite, până la predarea lor de către reprezentantul societății CIAMA-RO s.r.l. la ISU, în vederea distrugerii lor.

Istoricul existentei muniției în locul respectiv a fost povestit pirotehnicienilor societății, de către un cetățean din zonă, în vârstă de peste 90 de ani, care a trăit pe viu evenimentele celui de-al doilea război mondial:

„În preajma sărbătorii de Paște 1944, în gara Simeria era staționată o garnitură nemțească cu muniție de război. Cei din gară s-au trezit într-o dimineață cu niște manifeste, probabil aruncate din avion, care spuneau că „de Paște se vor aduce ouă roșii”. Pentru că în acea perioadă aviația americană era implicată într-o importantă campanie de bombardare a țintelor militare germane de pe teritoriul României, au tras concluzia că americanii voiau să bombardeze trenul militar și doreau astfel să avertizeze populația orașului. Ceferiștii au luat decizia să mute garnitura în afara gării și a orașului, pe o linie secundară, pentru a încerca să salveze gara și clădirile din apropiere.
Exact cum au anticipat, americanii au bombardat, chirurgical, garnitura de tren, care evident a sărit în aer cu tot cu muniție. Nu au fost victime, spre deosebire de bombardamentele nemțești de mai târziu, de după 23 August 1944, care au distrus, pe lângă obiectivele militare și industriale vizate, parte din casele din Simeria și au produs multe victime din rândul populației civile.
Parte din muniția împrăștiată atunci, imediat după explozie, s-a aruncat în râul Mureș.


În Mureș e foarte multă muniție aruncată, așa era atunci în război, nu erau reguli ca acum pentru cercetarea traseului de construcție a autostrăzilor și căilor ferate. După război, linia de cale ferată a fost refăcută, fără a fi cercetată și asanată, astfel explicându-se existența munițiilor sub terasamentul caii ferate.

Iată si un clip  și câteva fotografii care arată dificultatea asanării, care s-a executat numai manual, în balastul compactat al terasamentului fostei căi ferate.

L-am întrebat pe dl. Mihai Lupean, fost ofițer specializat în arma geniu, care a lucrat ca specialist pirotehnician  la aceste lucrări, care a fost foarte amabil și mi-a pus la dispoziție materialul foto/video, și căruia îi mulțumesc public pe acestă cale, de ce se mai găsește încă muniție neexplodată în timpul lucrărilor? Nu ar trebui ca aceste coridoare de infrastructură să fie cercetate temeinic înainte de începerea lucrărilor, pentru evitarea unor potențiale tragedii?
„-Ba da. Ar trebui să se facă aceste cercetări cu detectoare de metale, pe tot traseul viitoarelor autostrăzi și căi ferate. Numai că se angajează firme care fac totul pe repede-înainte ca să termine cât mai repede și să-și ia banii, fără a respecta nici un minim barem de executare a lucrărilor de asanare, aceasta și din motivul că nu au studii de specialitate în domeniu și fac „așa-zise” asanări după…. „URECHE”.
Referitor la executarea lucrărilor de asanare lângă calea ferată, lucrurile sunt și mai complicate. Datorită câmpului electromagnetic generat în jurul liniei de curent a căii ferate, detectoarele sunt puternic influențate, producându-se fenomenul de „OVERLOAD”, adică blocarea detectoarelor sau scăderea drastică a parametrilor de detectare în adâncime, fiind necesară reverificarea traseului de mai multe ori, pentru a stabili dacă nu au rămas elemente de muniții nedescoperite. Mai mult, multitudinea de elemente metalice rămase după explozie, bucăți de șină, eclise, buloane, diverse cabluri  care au fost îngropate în pământ când s-a refăcut linia ferată, a fost un impediment foarte serios în executarea asanării, deoarece trebuia săpat la fiecare semnal de țintă descoperit, pentru că nu aveai de unde să știi că este o bucată de fier sau un element de muniție. Și toate astea în teren compactat cu balast și cu piatră spartă.

Constructorii lucrărilor de autostrăzi și căi ferate ar trebui să ia foarte în serios aceste servicii de asanare a terenului, de elemente de muniție neexplodată, pentru a nu mai pune în pericol viața mecanicilor de pe utilajele de săpat. 
Există prevederi legale in acest sens:
II.1.16. Identificarea și eliberarea zonelor de muniții neexplodate
Antreprenorul va lua toate măsurile pentru a curăța și asana de orice muniții rămase neexplodate șantierul, gropile de împrumut și orice alte locuri unde își desfășoară Antreprenorul activitățile, înainte de a executa lucrări sau alte activități similare în acele locuri. Pentru îndeplinirea acestei sarcini, Antreprenorul va angaja, daca este cazul, o firmă autorizată și specializată în astfel de lucrări. Aceste activități se vor desfășura în conformitate cu prevederile Legii 481/2004 privind Protecția Civilă cu modificările si completările ulterioare.
Antreprenorul va include în Lista A., articolul GI.17, o sumă forfetară care să acopere  costurile activităților de curățare și asanare a șantierului. 

Dar, din motive de economie, aceste lucrări nu se fac sistematic înainte de începerea săpăturilor, se fac doar atunci când accidental se scot elemente de muniție, cu cupa, din pământ” – a declarat domnul Lupean.

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes