Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Mofturile președintelui

By on 05/12/2023

Cam asta e imaginea cu care rămân eu după două mandate Iohannis:

*captură ecran Youtube Euronews Romania, extras din vizita președintelui României în Zanzibar

Bine, am mai rămas și cu nesfârșitele presupuneri ale presei autohtone despre costurile și rosturile avioanelor private pe care le tot închiriază președintele nostru, în lipsa unui avion prezidențial. Nota redacției: în Europa noi și Albania nu avem avion prezidențial, Italia are 7 sau 8. Că nah, le mai folosesc și premierii, și miniștrii, și europarlamentarii, etc. Eu aici chiar nu sunt pe aceeași lungime de undă cu corul plângerii din presă că vai cu ce avion zboară Iohannis. Mi se pare firesc să circule cu o cursă privată, fie închiriată, fie a statului, ca un demnitar suprem al statului român. Ai nevoie de confort și relaxare să nu ajungi la destinație cu crampe la spate și transpirat, să poți lucra din secunda doi după aterizare în slujba statului care te-a trimis acolo.

Nu mi se pare normal să faci din asta un mare secret.

Nu mi se pare normal să nu vii în fața cetățeanului care îți finanțează excursiile în țări calde, fără mari schimburi economice cu România, cu niște rezultate ale vizitelor. A, dacă te duci în vacanță personală, în concediu, pe banii tăi, e fix treaba ta cum îi cheltui. Când însă te plimbi pe banii mei, am dreptul la o minimă informare.

Minimă informare care trebuie s-o spun, în aceste două mandate Iohannis, la mine n-a ajuns. Și eu mă consider un om destul de ancorat în realitate, și oarecum informat. Eu nu pot spune că pot identifica nu trei, nu două, nici măcar un singur moment de strălucire în politica externă de care să-mi aduc aminte, despre Iohannis. Ele probabil există, dar au fost făcute pe șest, fără tam-tam, și probabil nepoții noștrii le vor afla din cărțile de istorie. Eu vreau rezultate, vreau schimburi economice, vreau delegații numeroase cu ziariști, miniștrii, consilieri și tot alaiul de care e nevoie pentru a fructifica aceset momente unice.

Iar ce mi se pare mult mai trist este faptul că această lipsă de comunicare și transparență publică a președintelui Iohannis este un semnal pentru restul clasei politice: Ne-am văzut cu sacii în căruță la vot? Gata, nu trebuie să mai dăm nici o socoteală! Cum de ce? Păi dacă nici Iohannis nu spune pe unde se duce și ce face, noi de ce să spunem?

În total contrast mi se pare vizita premierului Ciolacu, necunoscător al limbii lui Shakespeare, care cu tupeu merge cu pleiadă de miniștri în state și se întâlnește cu oamenii grei din politica de peste ocean. Asta, cu tot respectul pentru ambele funcții din stat, nu e treabă de prim-ministru. E treabă de președinte.

Care președinte preferă escalele la scăldătoare în țări calde, în locul vizitelor de substanță cu greii planetei.

Portretul președintelui aruncat cu tot cu un băștinaș în ocean rămâne în istorie și în mentalul colectiv ca modul în care s-au cheltuit banii noștri. Pe niște mofturi. Păcat.

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes