Sursă foto aici.
După cum ați aflat de la știri, PSD-ul a pregătit pomana electorală promisă diverselor categorii de bugetari. De data asta nu a mai făcut-o pe șestache, ci cu tam-tam public. Proiectul e în consultare publică, îl puteți studia aici, vă puteți contacta parlamentarul local și vă puteți transmite părerea.
Parlamentarii și postacii de serviciu ai PSD-ului ne asaltează pe Facebook cu infograme, publicațiile online de partid abundă în osanale măriților conducători care ne mai aruncă un ciolan. Ce să mai zic, un circ de toată jena. „Vedeți, voi ne-ați votat pentru că v-am promis salarii mai mari, acum ne ținem de promisiune, suntem tari!” N-am ce să zic, mașinăria propagandistică de partid e la turație maximă, chiar le trebuie niște PR pozitiv după #noateacahoții.
De partea cealaltă a baricadei sunt vocile lucide ale economiștilor care se întreabă din ce bani va plăti guvernul Grindeanu, sau cele viitoare, frumoasele majorări salariale ale bugetarilor. Și dacă nu cumva masa monetară aruncată brusc pe piață nu provoca va urma o hiper-inflație, o cavalcadă a prețurilor care să anuleze creșterile salariale.
Eu nu am de gând să combat prevederile acestei legi, nici de o parte nici de alta, pentru că mi se pare odioasă în fondul ei, nu în formă. Dacă nu ați reținut titlul, acesta era: „Legea salarizării bugetarilor”. Adică a unei minorități de un milion și ceva de cetățeni, controlate evident de partidul la putere, prin interpușii numiți pe criterii politice. Probabil orice mărire de salarii e ceva benefic, dacă se face în funcție de bugetul disponibil și fără să afecteze alte cheltuieli bugetare, adică să se ia bani de la pensii sau investiții. Îi las pe economiștii de meserie să se pronunțe aici, sunt oameni în online mult mai în temă pe domeniul acesta.
Nimic însă în preocupările aleșilor despre mediul privat, o lege unitară care să reglementeze întreaga piață a muncii. Mă rog, există o discuție despre salariul minim, dar aceasta e total insuficientă. Se creează astfel, de la nivel al conducerii statului, încă o falie artificială bugetari/nebugetari. Se pretextează că statul nu poate interveni în mediul privat, că sar investitorii în sus. Greșit. Până în 2011 exista un cadru legal, de exemplu angajații din mediul privat cu studii superioare trebuiau plătiți cu minim dublul salariului minim pe economie. Dar acea prevedere a fost abrogată, iar într-o perioadă scurtă, numărul salariaților din mediul privat plătiți cu salariul minim a explodat, de la 90.000 în August 2011 la peste 1.000.000 la finele lui 2014. Detalii aici. Azi, în 2017, probabil sunt și mai mulți.
Și acum îi întreb, la rândul meu, pe parlamentarii care ne reprezintă și care au venit cu măreața idee, că tot e dezbatere publică: De ce nu se aplică aceleași salarii și în sistemul privat? De ce, de exemplu, un medic în sistemul bugetar nu poate fi plătit cu mai puțin de x.xxx lei, în timp ce același medic, dar care lucrează într-un spital privat, poate fi plătit (teoretic) doar cu salariul minim? Și de ce nu ar servi această inechitate unui director de spital, numit politic, care să-și amenințe salariații cu celebrul: „Dacă nu-ți convine pleacă!” știind că aceștia nu au o alternativă viabilă decât să plece din țară, ceea ce s-a și întâmplat în cazul foarte multora dintre ei, sătui de tracasările managerilor de tot soiul și de lipsa unei perspective de orice fel.
Stimați doamne și domni parlamentari, grosul plusvalorii din acestă țară se produce în sistemul privat. Grosul salariaților este tot acolo, câteva milioane bune. Și ei au votat în majoritate cu PSD-ul. Și ei au așteptări electorale de la dumneavoastră. Și ei plătesc impozite și taxe la buget, și ei au aceleași drepturi, egale, în fața legii, conform constituției. Sau bugetarii sunt mai „egali” decât salariații din sistemul privat? Nu înțeleg de ce doriți să creați o inechitate gravă în societatea românească. Ale cui interese le serviți? Pentru mine este evident că nu pe ale cetățenilor acestei țări.
Din cauză că desconsiderați grav majoritatea cetățenilor acestei țări, consider această lege odioasă, deși ea probabil în forma ei actuală e benefică, dar doar celor cărora li se adresează. Trebui doar schimbați adresanții de la bugetari, la toată lumea. Punct. Și documentat foarte bine dacă e fezabilă.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes