Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Despre (in)toleranță

By on 02/09/2016

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
*A giraffe at Nairobi National Park, with Nairobi’s skyline in background – Wikipedia

Sunt brunete care nu suportă blondele pentru că întorc mai multe capete. La fel cum sunt blonde care nu suportă brunetele pentru că apar în toate reclamele sexy, la ciocolată și șampanie. Da, suntem diferiți, avem chelie sau coamă leonină, burtă sau abdomen de Adonis, ne plac manelele sau muzica de cameră, wacho`s sau sobri, atei sau iubitori de moaște, bărbați adevărați sau pussies, mame eroine sau bitches.

E loc sub soare pentru toată lumea. Comunismul s-a terminat, nu trebuie să fim „toți ca unul în cuget și simțiri”. Timp de 45 de ani generațiile părinților noștri au fost spălate pe creier cu spiritul gregar, de turmă – spirit ușor natural al speciei homo sapiens. Da, într-adevăr, ca să ai succes în societate trebuie să fii „acolo”, cu haita, să fii mascul alfa, să fii femeia perfectă, ca să dai curs instinctului natural de perpetuare a speciei. Dar nu suntem toți așa, și exact asta este frumusețea speciei umane – diversitatea. De la Gheorghiu Dej până în 89 nu trebuia să ieși din rând, nu aveai voie să porți plete decât cu adeverință, dacă îți veneau idei (de orice fel) erai privit ciudat și trebuia să-ți faci autocritica în ședința de partid. Pe scurt, nu ți se permitea să fii diferit, să ai idei, ideile erau periculoase, individualitatea era periculoasă, putea naște caractere puternice, opozanți ai sistemului. Din păcate, disciplina de partid bolșevică nu a dispărut, se aleg încă lideri de partid cu o unanimitate care amintește trist de vremuri apuse, vocile răzlețe sunt îndepărtate rapid și fără explicații.

Well doamnelor și domnilor intoleranți ai diversității, am o veste proastă. Trăim, dacă încă nu ați realizat pe deplin din turnul de fildeș în care v-ați auto-izolat, într-o lume liberă. Prin cap ne trec idei. Avem acces la informație. Vrem să ne tatuăm, să ascultăm fusion-jazz african cu riff-uri de chitară, să studiem Kamasutra, sau să călătorim în jurul lumii (vezi poza de sus). Ne-am destupat dopul de ceară al uniformității „omului nou”. Nu mai suntem o nație gri, îmbrăcată și încălțată la fel, care se bătea pentru un bilet prin sindicat la Sovata. Ne place să bem, sau să fumăm, sau să stăm degeaba, ne place să fim rebeli, sau cuminți și nu văd cum asta e treaba ta.

Da, pentru că acum vorbesc cu tine, nedestupatule. Fumătorule care nu suporți că nefumătorii au dreptul la sănătate, ultra-creștinule care vrei să vezi constituția fără homosexuali, elitistule care nu suporți maneliștii și berea cu mici la grătar, donatorule la Cumințenia lui Brâncuși care te bați în piept cu diploma pe Facebook și pentru care restul de 19 milioane suntem niște plebei care nu înțeleg cultura adevărată, managerule care nu angajezi un absolvent MIT cu un CV impresionant pentru că i s-ar vedea tatuajul pe mână la o ședință de bussines, berbecule de la volan care claxonezi o bătrânică de 90 de ani care se chinuie să traverseze, blogărașule de mileniu 3 care ți-ai făcut crez în viață să împroști cu rahat în toți cei care sunt diferiți de tine, sau au alte idei, pensionarule care-l înjuri în barbă pe milionarul vecin cu Mercedes că ți-a furat fabrica.

În societatea liberală, spre care tindem toți, lucrurile stau cam așa: ai libertatea să fii exact așa cum vrei, iar dreptul tău de a fi cum vrei să fii nu trebuie să-mi împiedice dreptul meu de a fi cum vreau să fiu.

At the end, un mic motivational, take it easy, lasă-i pe ceilalți să fie așa cum sunt atât timp cât nu te afectează sau deranjează personal, viața e prea scurtă ca să nu ne bucurăm de ea. Aruncatul gratuit cu venin de jur împrejur nu te va face mai bun, mai înțelept, mai sănătos, nu o să te împerechezi mai mult, ba dimpotrivă. Lasă încrâncenarea aia interioară, ura aia să treacă, închide calculatorul sau televizorul, fă-ți un hobby care să te facă fericit, caută destuparea.

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes