Trump este un tip fără scrupule, ne-a demonstrat-o în primul mandat cu vârf și îndesat.
Mă tem că asta în noul mandat va însemna înghețarea conflictului din Ucraina, fără nici un interes pentru pacea de pe continent, ci mai degrabă dintr-un interes meschin pentru industria de apărare americană, care va profita din plin de teama și insecuritatea generată. Și care industrie, va avea acces la cea mai mare pușculiță de pe planetă, cea a UE+UK+etc. Aici e bătaia peștelui. Nu la petrol, acolo sunt cheltuieli fixe, ba chiar în declin în viitor. La pușcoace, sky is the limit. Iar cu cât va fi mai mare sperietoarea de la granițe, cu atât statele vor fi nevoite să bage mai adânc mâna în portofel.
Pentru că o eventuală pace durabilă va însemna reducerea din nou a cheltuielilor pentru apărare și o redirecționare a lor către investiții care aduc profit pe termen lung. Iar Trump nu este interesat de competitori. Este interesat ca toată lumea să vină la sultanul suprem care să împartă mici fărâmituri de la masa lui și să-i satisfacă nevoie de ego uriașă pe care o are.
Dacă Europa vrea să joace inteligent cu Trump, va trebui să facă o echilibristică interesantă între satisfacerea propiilor nevoi și aspirații, și jocul euro-atlantic de securitate care va presupunere să-l țină pe Trump satisfăcut. Good luck on that, pentru că omul va vrea întotdeauna mai mult, e genul de om căruia îi dai un deget și îți ia toată mâna.
Din ce intuiesc din declarațiile lui geopolitice de până acum, main concern este China, nu Rusia. China este adevăratul adversar al SUA, Rusia nu mai există ca economie, ca competitor real pentru USA, nici pe armament, nici pe alte domenii, și-au tras un glonț în picior, economic vorbind, când au luat decizia să invadeze Ucraina. Trump va folosi Rusia doar ca sperietoare permanentă ca să scoată bani din Europa. O Europă care până acum bea vin relaxată în stațiunile de pe malul Mediteranei sub scutul Nato și pentru care cheltuielile militare erau undeva la periferie.
Dolce vita s-a terminat. Vine o perioadă de incertitudini, care vor taxa serios.
E un joc care-i convine la mare fix, și care i se potrivește mânușă.
Mark my words și ne auzim la final de mandat.
LE: Ca să nu credeți că elucubrez fără dovezi, iată-le:
În anul lansării invaziei full-scale în Ucraina, FMS-ul (Foreign Military Sales), mai pe românește exporturile militare ale USA, au fost de 51,9 miliarde USD. În anul următor, 2023, ele au explodat cu 55,9%, până la un impresionant 80,9 miliarde USD.
Exemple de vânzări FMS (Foreign Military Sales) de la guvern la guvern notificate Congresului în anul fiscal 2023 includ:
Polonia – Elicoptere AH-64E Apache, 12 miliarde de dolari
Polonia – Sistem de artilerie cu rachete de mare mobilitate (HIMARS), 10 miliarde de dolari
Germania – Elicoptere CH-47F Chinook, 8,5 miliarde de dolari
Australia – Avioane C-130J-30, 6,35 miliarde de dolari
Canada – Avioane P-8A, 5,9 miliarde de dolari
Republica Cehă – Avioane F-35 și muniții, 5,62 miliarde de dolari
Republica Coreea – Avioane F-35, 5,06 miliarde de dolari
Polonia – Sistem integrat de apărare aeriană și antirachetă (IBCS), 4 miliarde de dolari
Polonia – Tancuri principale de luptă M1A1 Abrams, 3,75 miliarde de dolari
Kuweit – Sistem de apărare aeriană NASAMS cu rază medie (MRADS), 3 miliarde de dolari
Germania – Rachete AIM-120C-8 AMRAAM cu rază medie de acțiune, 2,9 miliarde de dolari
Kuweit – Suport tehnic continuu, 1,8 miliarde de dolari
Bulgaria – Vehicule Stryker, 1,5 miliarde de dolari
Republica Coreea – Elicoptere CH-47F Chinook, 1,5 miliarde de dolari
Japonia – Avioane E-2D Advanced Hawkeye (AHE) pentru avertizare timpurie și control aerian, 1,381 miliarde de dolari
Norvegia – Articole și servicii de apărare legate de elicopterele multi-misiune MH-60R, 1 miliard de dolari
Qatar – Sistem integrat de apărare împotriva aeronavelor fără pilot de dimensiuni mici și viteză redusă (FS-LIDS), 1 miliard de dolari.
Aștept cu interes datele consolidate pentru 2024. Datele sunt oficiale pe site-ul (arhivat) al US Department of State aici.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes