Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Furtuna de la Timișoara sau dolce far niente.

By on 18/09/2017

Am un deja-vu cu furtuna de la Timișoara, după episodul din Slobozia din 25 Iulie 2017 – google it.
IMG_9530*Slobozia, 25 iulie 2017, șoseaua Amara

Cred că cel mai bun sistem de avertizare în cazul furtunii de la Timișoara ar fi fost prin SMS.
Sunt oameni care nu urmăresc știrile ca să știe dacă s-au anunțat diverse coduri. Sunt oameni care nu au internet, sau chiar dacă au acces la el nu-l folosesc constant ca să se informeze. Sunt oameni la care nu ajunge sunetul sirenelor – sunt în parcuri sau în mașini în afara zonelor populate. Toți aceștia trebuie protejați de autorități, pentru că asta e așteptarea lor, ca plătitori de taxe și impozite către statul român: să nu moară pe stradă.
Un SMS ajunge la (aproape) toată lumea, printr-un text simplu poți anunța tipul pericolului – furtună, inundație, etc, chiar și pentru cutremur îți poate da câteva secunde în plus sau zeci de secunde (depinde cât de departe ești de epicentru).
Tot prin același text poți da populației instrucțiuni scurte și precise despre ce e de făcut. E o diferență fundamentală, de exemplu, între cutremur, unde trebuie să te adăpostești sub o grindă sau alt loc sigur din casă, și inundație, caz în care trebuie să evacuezi o populație întreagă.
Plus că prin SMS poți targeta fix populația țintă, conectată la anumite antene GSM din zona vizată.
Dar ca pentru asta trebuie un sistem integrat între ANM-INFP-ISU- operatorii de telefonie mobilă-alte autorități.
Oare e posibil?
Oare e posibil ca primăriile să toaleteze copacii prea înalți ca să reziste la furtuni puternice? Sau să-i taie pe cei care se mai țin doar în coajă? Vine iarna cu viscole și vânturi serioase.

Oare e posibil ca inspectoratele de stat în construcții să verifice acoperișurile care tot zboară?

Nu vreau să mă gândesc la tragedia națională care s-ar întâmpla în caz de cutremur major.  Am senzația că nu se face mare lucru în direcția asta, în ciuda campaniilor mediatice pe subiect.
Dolce far niente.
Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes