Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Fermierii vor apă

By on 24/07/2022

Fermierii vor apă

guest post by Adrian Tîrpe

Salut,

Sunt Adrian, un fermier din Țăndărei care se lupta cu seceta si cu lipsa apei de irigat din canale!

Pe raza OUAI Murgeanca si OUAI Aliseo stațiile de pompare a apei de irigat funcționează periodic în funcție de nivelul de apă din canalul de aducțiune, nu mai mult de 10 ore/zi, de mai bine de o săptămână. Discutând cu directorii de la cele două OUAI-uri aveam informații că la stația de la Spiru Haret sunt probleme cu transformatoarele de curent electric, că s-a ars un motor, diverse zvonuri care să ne țină cu ochii în soare la propriu și fără apa de irigat.

În data de 17.07.2022, după ce auzisem un zvon că pe raza jud Brăila sunt stăvilare închise, am plecat de-a lungul canalului de aducțiune de la prima stație de pe jud Ialomița, SRPA14, spre Bărăganu, jud Brăila cu destinația finală stația de pompare principala de la Spiru Haret din jud Brăila. Pe raza jud Ialomița, pe teritoriul UAT Țăndărei, canalele de aducțiune au fost reabilitate  complet și impermeabilizate, mergând pe malul canalului, când am ieșit din județ, parcă m-am întors in timp, canalul nereabilitat, cu dale de beton pe alocuri desprinse, prima stație de pompare a apei din județul Brăila arăta de parcă era undeva în Ucraina, pe la Donețk undeva.  Motopompe si diverse utilaje de irigat pe ambele maluri ale canalului, dar nimic organizat, totul lăsat la voia întâmplării, iriga cine putea cum putea, în special cei ce aveau teren lângă canal, restul câmpului era ars de secetă.

În drumul meu de aproape două ore pe câmp, orientându-mă cu Google Earth, am găsit doar două stații de pompare funcționale până la canalul principal de alimentare de la Spiru Haret.

Nu cunosc cine conduce ANIF Brăila, dar se pare ca nu le pasă ce se întâmplă cu amenajamentele îmbunătățirilor funciare din județ, având în vedere că au foarte multe stații dezafectate, canalele de aducțiune sunt uitate în timp, colmatate, găurite, pline de arbori și vegetație de apă.

În județul Ialomița avem unele dintre cele mai vechi OUAI-uri din țară iar dacă noi nu mențineam infrastructura cum nu au făcut și nu fac cei din Brăila, stăteam la mila vremii.

Iar în acest moment având comanda de apa către ANIF, volumul necesar sa ajungă pana la stațiile noastre este pierdut pe drum prin canale colmatate și găurite sau pompată de fermieri dezorganizați pe care nimeni nu îi ia in calcul când noi cerem apa pentru irigat, astfel la noi ajunge sub 50% din volumul solicitat și pompat.

Pana sa ajung la canalul principal de la Spiru Haret am găsit toate stăvilarele deschise, dar ajungând la canalul principal unde ramificația către Gura Ialomiței si Țăndărei este prima de la stația principala de pompare, am constatat ca stăvilarul este deschis doar pe jumătate iar diferența de nivel dintre cele două canale este de mai bine de 1m după aprecierea mea.

În acel moment l-am sunat pe directorul OUAI Murgeanca căruia i-am spus cele găsite de mine în locurile unde am fost, le-am comunicat și altor fermieri din zonă, pentru a face demersuri, petiții către ANIF, ministerul Agriculturii și toate organismele abilitate să ne rezolve problema și să putem iriga normal.

Mai ales având în vedere ca vecinii noștri pe OUAI Gura Ialomiței irigă fără probleme, canalul nostru ramificându-se din canalul lor, OUAI Ograda cu o treapta de pompare în plus față de noi și ramificație de la canalul principal mult în aval fata de noi, la fel, nu au nici o problemă.

Luni 18.07.2022 am scris toate aceste detalii într-o petiție pe care am trimis-o pe mail către cabinetul domnului ministru al agriculturii Petre Daea pe care chiar mi-aș dori să îl invit sa vadă cum muncim să udăm culturile afectate de secetă.

Până la data publicării acestui articol, 24.07.2022, nu am nici un răspuns oficial.

Aștept rezolvarea cât mai urgentă a situației, pentru că nu putem face față secetei decât irigând 24 din 24.

Mulțumesc.

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes