Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Falsa problemă a datei alegerilor din România

By on 24/10/2020

În state e nebunie cu alegerile prezidențiale, dar e nebunie și mai mare cu epidemia de COVID. SUA continuă să conducă clasamentul mondial cu 8.492.669 de cazuri.

Cu toate astea, nu am văzut ca subiect de dezbatere politică amânarea alegerilor pe motiv epidemiologic.

No sir.

Deși lupta politică de peste ocean este „la beregată”, cu acuzații dintre cele mai dure, care frizează penalul, acolo democrația e sacră, alegerile libere organizate la 4 ani sunt regulă, și ce e mai important este că ni-mă-nui din spectrul politic nici măcar nu-i trece prin cap „îndoirea” regulilor democrației pentru a mai sta câteva luni la putere sau pentru a încerca să obțină un avantaj electoral sau politic.

Nu și în politica dâmbovițeană, unde, după tipicul deschizătorului de drumuri Dragnea, totul este posibil, „ca să mai câștigăm noi un avantaj”. Inclusiv să dăm o lege sau ordonanță, ceva, că suntem la putere, nu?

În hora pornită de un grup de parlamentari care au inițiat acest proiect de lege au intrat cele mai importante instituții ale statului – președintele, curtea constituțională. Fiecare cu motivațiile personale sau de grup.

Ce e mai trist este că în această capcană au căzut deopotrivă publicul și presa, se organizează inclusiv emisiuni la care se dezbate dacă e mai bine să se organizeze alegeri în Decembrie sau Martie.

Mie personal mi se pare o falsă problemă, legarea datei alegerilor de pandemie.

Numai în Rusia vrea Putin să fie țar pe viață, și tot încearcă să „îndoaie” cadrul legislativ ca să obțină puterea nelimitată. Dar Rusia nu este o democrație, acolo nu sunt alegeri libere, iar oponenții sunt maziliți în diverse moduri, care mai de care mai ingenioase.


Repet, în orice țară cu serioasă experiență democratică, dreptul suveran al poporului de a-și alege conducătorii la termen fix nu este subiect de ping-pong, al nimănui, din nici un partid.


Romania are nevoie de stabilitate politică, indiferent de pe ce parte a spectrului politic, cu un parlament ales la termen și un guvern care să-l reprezinte. Actuala instabilitate politică face mai rău țării în aceste momente decât pandemia, prin faptul că face ca energiile care se consumă în campania electorală să nu fie folosite în scopuri utile. Și poate o viață sau mai multe puteau fi salvate dacă se lua cutare sau cutare decizie, în loc să se piardă timp prețios cu dezbateri sterile.

Imaginați-vă că le iese chestia cu alegeri în Martie. O să scadă pandemia, numărul de infectări sau numărul de decese?


Nu.

O să asistăm doar la o „boală-lungă-moarte-sigură” campanie electorală, neoficială, de 5 luni, în care politicienii, presa și părți polarizate politic ale opiniei publice nu vor avea alt hobby decât împroșcarea reciprocă cu noroi.

Bottom line: Eu personal nu sunt de acord nu nici o „îndoire” a regulilor democratice, chiar dacă este dată ca lege, ziua, în parlament, sau noaptea, ca ordonanță de guvern, dintr-un motiv foarte simplu:
Eu nu vă plătesc din banii mei să vă jucați cu soarta mea și să mă intoxicați cu false probleme. Eu vă plătesc taxe și impozite ca să-mi oferiți siguranță, sănătate, educație, infrastructură, autostrăzi, mediu curat, păduri, pensie, ajutor de șomaj, o anume calitate a vieții, etc. Și de principiu o anumită predictibilitate a vieții mele, cel puțin venind din partea statului.


Știți cum e parteneriatul acesta cetățean-stat în România? Ca un mariaj cu un partener instabil psihic, care azi e lapte și miere și vrea în vacanță la Moeciu, mâine e în criză de nervi și aruncă cu mobila pe geam. E de mirare că milioane de români au „divorțat” de statul psihotic și egoist, și-au luat câmpii și s-au dus în lume numai să scape de nebun? Nu e.

Propun pe această cale viitorului parlament să specifice într-o lege, sau de ce nu, în Constituție, că tot se vorbește de modernizarea Constituției, calendarul alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale pe următorii 100 de ani, astfel ca noi și generațiile viitoare să nu ne mai pierdem timpul în viitor cu prostii.


La fel și în legea educației, structura anului școlar pe următorii minim 5 ani. Vă duceți la Patriarhie și luați calendarul Ortodox să vedeți până în 2025 când pică Paștele, puneți vacanțele alea fixate odată pentru totdeauna pe 5 ani de-acum încolo, și la revedere dezbateri sindicate-patronate-turism-biserică-părinți-bunici-copii etc înnebuniți în fiecare an. Își ia lumea bilete de avion cu doi ani înainte că sunt mai ieftine (mă rog, dacă se termină pandemia), își face planuri de vacanță predictibile, companiile își fac fluxul de personal și concedii și, cel mai important, cetățeanul simte că a investit într-un stat care-i asigură un oarecare confort mental.


PS: Trebuia să-mi spun și eu părerea despre această falsă problemă cu data alegerilor, deși presimt că iar o să apară postacii și diverse „fițuici” anonime să publice rahat la adresa mea. Do I care? Nope.

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes