Am văzut zilele astea tot felul de luări de poziții despre tragedia de la „Ferma Dacilor” din localitatea prahoveană Tohani. De la păreri de rău pentru viețile pierdute inutil, la constatări că locul era complet neautorizat, mergând până la furia, firească, în fața incapacității și complicității statului român.
Dar ce mi se par cu adevărat macabre sunt subtitrările presei:
Am reținut pentru articol două dintre ele:
- Nu există nici o instituție în România care să verifice toate autorizațiile
- Sfatul autorităților: Uitați-vă după avize pe pereți când ajungeți la cazare!
Sunt macabre pentru că exprimă un adevăr crunt: La mai bine de 8 ani după „Colectiv”, suntem lăsați în continuare să ne descurcăm pe principiul „scapă cine poate”.
Iar asta nu e OK.
Eu nu sunt de acord să plătesc taxe și impozite către statul român, din care diverși bugetari să organizeze paranghelii în locurile pe care ar trebui să le controleze.
Nu mi se pare normal să verific eu, în calitate de client, dacă locul respectiv are autorizații. De construire, de funcționare, de clasificare, de securitate la incendiu, de securitate alimentară și altele. Eu m-am dus acolo să mă simt bine, nu să fiu inspector sanitar-veterinar.
Mi se pare normal ca statul român să-și ia rolul în serios, parlamentul să numească o comisie de anchetă, după fiecare tragedie colectivă, care să analizeze vidul legislativ care a permis-o sau încurajat-o, astfel ca tragedii similare să fie cât mai puțin posibile.
Nu mi se pare normal ca odată ce s-a întâmplat ceva, toată lumea să fugă de răspundere și să-l ia pe „nu e treaba noastră” în brațe. Ministerul turismului că ei verifică pernele, primăria că nu dă ea aviz de incendiu, ISU că a dat avertisment, etc.
Mi se pare normal să existe un cadru legislativ solid, care, în momentul în care ți s-a dat autorizația de funcționare de la primărie, aceasta să-mi permită să intru fără griji în localul tău, pentru că știu sigur că primăria nu ți l-a dat decât după ce ai obținut tot restul de avize, certificări și autorizații. Iar în clipa în care primăria constată că pe teritoriul UAT-ului său a apărut o afacere care nu e autorizată, să o poată închide în secunda 2. Sau să răspundă penal împreună cu patronul afacerii, în solidar, pentru că nu a aplicat legea.
Mi se pare normal ca statul, prin instituțiile sale, să răspundă în țara asta pentru banii mei colectați, și să-mi ofere de ei dreptul de nu muri într-un loc pe care el are responsabilitatea să-l verifice și autorizeze.
Mulțumesc pentru atenție.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes