Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Epic moments in modern music history Ep. 6 – You Can Leave Your Hat On – (9½ Weeks) Joe Cocker

By on 09/10/2020

E vineri, e Radio Joy – rubrica muzicală a blogului, ce revine în forță cu un nou episod.
Piesa asta nu mai are nevoie de nici o prezentare, e aia de la petrecerea burlacilor când se îmbată viitorul mire și rămâne în șosetele albe.

De fapt nu e din filmul ăla. E din altul. Se numește „Nouă săptămâni și jumătate” așa cum spunea Irina Margareta Nistor pe una din cele mai rulate casete video de pe vremea lui Ceaușescu, cu vocea ei inimitabilă.

Un film făcut la apogeul carierei lui Kim Basinger, la apogeul carierei lui Mickey Rourke, un film care a consacrat piesa lui Joe Cocker ca imn de streaptease. Din 1986 încoace, nu va mai exista petrecere cu streaptease fără „You can leave your hat on”.

Pentru noi, puștanii de la sfârșitul anilor 80 care ne strângeam la „un video”, filmul acesta și piesa aceasta au reprezentat sfârșitul comunismului.

Nu vandam, nu cichicean, nu stalone, nu brusli.

Kim Basinger.

La cinema-ul socialist vedeam în cel mai bun caz o femeie sovietică roșie în obraji sau o chinezoaică zburdând vesel printre lanurile de orez. Îmbrăcate regulamentar până-n gât.

Nu știu dacă înțelegeți ce șoc putea să producă printre nevinovații de 14-15 ani apariția fizicului impecabil al lui Kim Basinger, într-una din capodoperele genului erotic. Era momentul când ziceai în sinea ta (că altfel oricum nu aveai tupeu, că te legau în secunda doi): „Fuck comunism, eu așa vreau să trăiesc, nu cântând cântece patriotice în uzină” „Vreau tobe și trompete, vreau șampanie, vreau viață”.
E greu de înțeles, azi, în mileniul 3, impactul pe care îl producea vederea unui cd-player sau unui amplificator McIntosh, pentru un puștan care schimba casete sau discuri de pick-up cu prietenii. În anii 80, eram o generație pentru care un pick-up Tesla sau un magnetofon rusesc Rostov erau țeluri în viață.

Nu mai zic de geniul lui Joe Cocker, că printre avalanșa de Marius Țeicu și Angela Similea de la Tv, când începea piesa ziceai că te-ai teleportat pe altă planetă.

Este una din capodoperele pop-culture-ului modern, pe care avem datoria să o transmitem ca moștenire culturală generațiilor următoare. Special pentru voi am ales varianta needitată din film:

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes