Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

E-factura sau eșecul de comunicare al guvernului

By on 14/01/2024

Eram zilele trecute la biroul de contabilitate, contabila mea era exasperată de un client, din zona de agribussiness, de la care-i parvenise o factură, emisă în 2024, de mână, pe facturier. Pune mâna pe telefon și-l sună pe om:


„Spune-i (furnizorului N.R.) să nu-ți mai trimită facturi de mână, că n-am cum să le declar/înregistrez. Și cineva să se ducă la ei să le ia facturierul și să le explice că de la 1 Ianuarie este obligatoriu sistemul e-factura!”


Este mai mult ca sigur un caz izolat, dar reflectă o realitate. Vă dați seama că există încă, în mediul rural și nu numai, oameni la care informația nu ajunge? Și nu e vina lor. Guvernul are datoria să informeze, mai ales când când face astfel de schimbări radicale în contabilitatea și/sau finanțele firmelor, FI-E-CA-RE companie sau contribuabil. Cu confirmare de primire pe semnătură, dacă altfel nu se poate sau e într-o zonă remote.


Trebuia să trimită consultanții fiscali ai ANAF-ului, din poartă în poartă de companie și birt sătesc, cu 6 luni înainte de a implementa astfel de măsuri.

Abia acum au schimbat la TV info-ul acela cu „relația sexuală cu un minor…” cu care ne asasinaseră luni de zile, cu unul despre e-factura.

Bravo! După ce v-ați dat seama că lumea vine cu facturi scrise pe facturier ați realizat că avem o problemă, și sistemul nu e funcțional nu pentru că e prost implementat sau greșit folosit sau se blochează, deși și acestea sunt probleme raportate – inerente unui soft informatic în copilăria sa, ci pentru că nu ați reușit să comunicați public eficient.

Iar aici avem o problemă mentalitară a guvernanților: „Noi luăm măsura, noaptea ca hoții, iar ei nu au ce face, trebuie să se supună. O dăm și la TV după aia.”

Până când acest tip feudal de gândire, de vătaf cu biciul pe moșie, nu va dispărea din mentalul colectiv al tarabostes-ilor care ne conduc, nu vom avea o comuniune eficientă popor-lideri.

Viitorul este al celor care vor ști comunicare publică, vor face cunoscut intențiile cu mult înainte de a le pune în practică, și vor atrage astfel de partea lor un larg sprijin popular. Și, cel mai important, vor câștiga încrederea pe termen lung a electoratului care i-a propulsat vremelnic acolo sus.

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes