Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Despre auto-educare

By on 10/12/2023

Întotdeauna am avut o curiozitate să aflu cum sunt construite lucrurile, ce e în interiorul diverselor obiecte și cum funcționează. Îmi aduc aminte când a venit tata acasă, prin anii 80, cu un casetofon „Stereo Spațial”, primul lucru pe care l-am făcut, după ce am ascultat vreo două melodii, a fost să-l facem bucăți, să vedem cum e construit.

*singura poză care a supraviețuit cu „scula” în cauză

Am rămas bineînțeles cu o mână de șuruburi la asamblare, iar bietul aparat a avut nevoie de o vizită la un electronist 🙂

Azi fiind zi de relaxare, aflăm cum erau construite locomotivele cu aburi, din epoca lor de vârf, și de final de eră, anii 1940. Modelul prezentat în foarte interesatul material video a fost printre ultimele modele construite, se numea Big-Boy și putea tracta un tren de marfă de 4450 tone. Cantitate uriașă, dacă te gândești că un tren de marfă în Europa, azi, tipic are 1000-1500 de tone.
Un clip excelent, făcut pentru nepricepuți ca mine, din care înțelegi vizual o mulțime de fenomene fizice care-ți erau predate doar teoretic în școală.
Niște momente bune de „aha” pentru creier, prilej de noi conexiuni între neuroni.
Enjoy:

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes