Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Depeche Mode #3

By on 09/07/2017

Radio Joy te pregătește de concertul no. 3 al trupei Depeche Mode în România, la Cluj-Napoca, pe 23 Iulie. Este ultima reprezentație din sesiunea de vară din Europa a „Global Spirit Tour”. Istoricul complet al trupei, pentru curioși, e disponibil pe Wikipedia.

The whole group
sursă foto Wikipedia

Prima oară m-am întâlnit cu ei pe o casetă pirat, în 86, când în Călărașiul natal era un tip Mircea, care distribuia casete cu „ultimele noutăți” din vest. Printre CC Catch, Modern Talking si Madonna, se strecurase „Stripped” un cântec dur, industrial, care începe cu un „ralanti” de buldozer (cel puțin buldozer îmi imaginam eu), și care nu semăna cu nimic din ce auzisem până atunci. Se auzea de parcă erau sunetele dintr-o oțelărie nu dintr-un studiou.

 

M-a fascinat pe loc, iar de atunci căutam în fiecare casetă cu „noutăți” un titlu nou semnat „Depeche Mode”. N-am avut mare succes până la revoluție, când fenomenul Depeche Mode a explodat în România, apărând chiar așa numitele „depeșoteci”, niște locuri underground unde se ascultau, pe lângă Depeche Mode, The Cure, Erasure, OMD, EMF, Kraftwerk etc, practic tot fenomenul electro-pop-new-wave era prezent.

De ce mergem la concert la Cluj? Bună întrebare. Răspunsul este în imaginile următoare. În 1988 numărai pe degetele de la o mână numele care aveau tupeul  să cânte pe un stadion de 88.000 de locuri pe scaune: Bruce Springsteen, Bon Jovi, Michael Jackson, etc. Când Depeche Mode au anunțat un concert pe Rose Bowl, Pasadena, unul din „templele” fotbalului american, în 1988, în cadrul turneului american 101, critica muzicală americană le dădea șanse mici. Habar n-aveau că urma să se întâmple asta (fii atent la momentul epic când se aprind reflectoarele pe public, dacă te uiți cu atenție vezi și o cârjă ridicată):

 

Ei bine, după ce am fost la primele 2 concerte din Romania, pot spune că Depeche Mode sunt una din puținele trupe care livrează pe scena, ca și acum 29 de ani la Rose Bowl, același sentiment de „We are one”.

Vino și o să te convingi.

PS: În deschidere o avem pe Maja Jane Coles.

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes