Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Cât ne costă un minut pierdut în trafic. Studiu de fezabilitate gratis pentru statul român.

By on 05/09/2021

Varianta scurtă, pentru cei care se plictisesc repede de citit, ar fi că pentru fiecare minut, pe care fiecare cetățean al țării îl petrece pe loc, într-un ambuteiaj auto, într-un tren care e blocat pe șine sau într-un avion care întârzie cu orele, statul român pierde în jur de 0,1 EURO, sau 10 eurocenți.

*PIB pe cap de locuitor. Sursa: Banca Mondială

Argumentația pe lung pentru cei interesați:
Se dă PIB-ul României, pe cap de locuitor, pe 2019: 12.919 USD, sau 10884 EUR la cursul BNR. Adică, fiecare român, produce în medie, într-un an, cumulat, produse și servicii în valoare de 10884 EUR.
Anul 2020 a avut 251 de zile lucrătoare, din care dacă scădem cele 21 de zile de concediu legal, ajungem la un număr de 230 de zile în care fiecare român a muncit.
10884 EURO pe an, împărțit la 230 zile lucrate, fac 47,32 EUR/zi. Atât produce un român pe zi.
Împărțit la 8 ore de muncă pe zi ajungem la un PIB/oră/cap de locuitor de 5,915 EUR.
Împărțit la 60 de minute ajungem la un PIB/min/cap de locuitor de 0,09858 EUR.

PIB/minut/locuitor pe care eu, din dorința de a simplifica următoarele calcule, l-am aproximat la 0,1 EUR. Dacă sunt math nazi printre voi, puteți folosi cu încredere 0,09858, sau vă puteți face propriile calcule cu 4 zecimale.

Dar pentru ușurință, haideți să cădem de acord că fiecare român (copil, adult, senior) produce, în fiecare minut, produse și servicii de 10 eurocenți.

Și deci fiecare minut în care respectivul cetățean în pierde în trafic, înseamnă 10 cenți care nu sunt produși. Adică sunt pierduți. Pentru totdeauna.


Să revenim.

Caz concret, bariera Drajna, pe care o cunosc extrem de bine. Statistica personală în zeci de ani m-a învățat că la aproximativ 50% din treceri ai șanse să prinzi bariera pusă. Dintr-o MZA (medie zilnică anuală) de 12.000 de vehicule, asta înseamnă că cel puțin 6.000 dintre ele stau la barieră. Dacă stai 10 minute (care este foarte puțin pentru cei care cunosc situația, se stă și 40-50 min, dar hai să punem 10 min de dragul calculului), asta rezultă în 60.000 de minute pierdute, cumulat, de cei care pierd timpul la barieră.

Sau, transpus în sume de bani pierdute, 6.000 EUR zilnic. Sau 2.190.000 de EUR anual. Iar aici e contabilizată doar perioada de timp în care ești neproductiv. Nu carburantul ars degeaba, nu poluarea, nu stresul asociat, care și ale sunt niște costuri adiacente.

În concluzie, fiecare an de pasaj Drajna neconstruit, a costat statul român 2.190.000 EUR. Pasajul Drajna va costa 19.856.115 EUR (conform contractului deja semnat) ceea ce înseamnă că se amortizează în doar 9 ani.

Vă las pe voi să calculați, cu cifra de 0,1 EUR/min/persoană ce alte fezabilități doriți. Există recensământul Cestrin cu media zilnică de trafic, există raportări pe Waze de exemplu cu timpul mediu pierdut în diverse ambuteiaje.

Un alt exemplu, în anii trecuți, din Slobozia până pe plaja Mării Negre (Mamaia sau Eforie, e egal) făceai 1-1:30 ore. Anul acesta, din cauza pandemiei, s-au făcut, în weekend, între 3,5-4 ore, din ce am aflat de la cei care s-au încumetat (eu nu am avut tupeul). Adică, în loc să stai în mașină 3 ore, ai stat 7, pentru o zi de plajă. 4 ore în plus, sau 24 de EUR pierduți de persoană. Dacă înmulțești asta cu 300.000, rezultă o pierdere în ambuteiajele de pe litoral, de 7.200.000 de EUR pe care statul român i-a pierdut, în weekend-ul de Sfantă-Mărie. Bani cu care se pot dezvolta pe viitor soluții de afluire a traficului în zona litoralului, cu ar fi viitoarea centură DX4 Eforie-Techirghiol, viitoarele noduri Ovidiu și Poiana de pe A4.

Epilog: O să apară acum cârcotașii de serviciu care să spună: „Ma frend, dacă vrei să de duci de Sântă-Mărie la mare îți asumi și statul în ambuteiaje. Și oricum, ai timp de pierdut, că ești turist și oricum nu produceai în zilele acelea” Ceea ce nu este neapărat greșit, până la urmă, cel puțin partea cu asumarea. Dar, poate în loc să stai 4 ore în mașină, stăteai 4 ore la o terasă, la un restaurant, și făceai vânzare, și se plăteau niște salarii, se punea în mișcare niște economie reală, care producea plusvaloare. Sau mai prindeai o zi de plajă, mai închiriai un șezlong, mai luai o înghețată, un porumb fiert, o ceafă cu cartofi.
Așa, doar ai pierdut timp, și statul român PIB, adică bani. Adică educație, sănătate, siguranță, și multe altele, pe scurt viitor mai bun.

Statul român, în schimb, nu are voie să-și asume, indiferent, ambuteiaje și timpi morți în orice tip de transport, inclusiv cel feroviar de exemplu, ci să lucreze proactiv pentru eliminarea lor.

Think about it. Mulțumesc pentru atenție.

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes