Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Cash vs card și de ce cred eu că e o falsă dezbatere

By on 12/10/2023

O să încep cu o mică istorie personală.

Eram în 2010 în Suedia, un grup cu un van închiriat. Când acul rezervorului a început să arate roșu, oprim la prima benzinărie, în the middle of nowhere, în pădure. Unde, surpriză totală, nu exista clădire, stația era complet automatizată, cu card. Nasol pentru noi, românașii goliseră cardurile în aeroport, să avem coroane pe drum. În fine, am pus carburant din resturile pe care le mai aveam fiecare pe card, și ne-am continuat drumul. Tot restul sejurului, am alimentat doar prin orașe, unde găseam benzinării cu oameni și cash.

În acel an, repet, 2010, în Suedia chiar avuseseră o dezbatere publică pentru eliminarea cash-ului, pentru că mai reprezenta doar 3% (trei la sută) din tranzacțiile din economie, dar ce să vezi, acei 3% erau pensionari în munți sau zone remote. Pentru care era nefezabil economic să pui bancomate prin toate cătunele, și oricum erau prea în vârstă ca să îi mai schimbi.

Și atunci, guvernul suedez, în spiritul toleranței binecunoscute și a respectului și empatiei față de semeni, adânc înrădăcinat ca una din valorile umane fundamentale ale societății, a luat decizia ca pentru doar cei 3% dintre seniori, cash-ul să rămână. Până la dispariția naturală a generației, și la dispariția naturală a tranzacțiilor cu cash, evident inevitabilă.

Ce morală avem de aici?

Nu implementăm măsuri arbitrare doar pentru că suntem la putere, fără o largă consultare populară și fără o înțelegere a fenomenului. Și mai ales nu luăm măsuri împotriva cetățenilor, chiar dacă sunt o minoritate. Pentru că minoritățile nu se pot autoproteja. Nu au forță. Nu au voce. Nu sunt vizibile în online sau pe stradă.

Și revenim în România, unde guvernul vine cu niște măsuri cel puțin năstrușnice, pentru mine evident trompetiste, ca să arătăm domle că ne preocupă și facem ceva.

Interesantă dezbaterea cash versus card și plafonarea plăților în cash, cu scopul declarat al reducerii evaziunii.
Eu zic că este o falsă dezbatere, și că nu va rezolva evaziunea fiscală.
Pentru că pur și simplu economia subterană va continua să funcționeze cu cash, pentru că acolo nu se emit bonuri și facturi, așa că nu ai pe cine să prinzi pentru simplul motiv că nu ai ce controla.


Statul trebuie să umble la cauzele fenomenului evaziunii, și nu la simptome.


A, și să se digitalizeze odată și cu acest prilej să scăpăm cu toții de birocrație și mutre acre după ghișeu. Îi va crește eficiența colectării taxelor.
Să se uite la corupție (judecători cu milioane în casă fiind un ultim exemplu).
Să se uite la cei 1,4 milioane care conform statisticilor lucrează la negru.
Să se uite la zecile de mii de firme care nu taie bon fiscal, sau îl taie din an în paște, sau cărora „nu le merge azi pos-ul”.
Să se uite pe șosele să vadă cantitățile semnificative de produse și oameni transportate la negru.
Să se uite la prostituție, la traficul de droguri, la rețelele de trafic de oameni/migranți.
Să pună politicienii la treabă, ca să înțeleagă fenomenele complexe ale economiei subterane, și să conceapă strategii de combatere a lor.
Să educe societatea despre importanța taxării, a plății taxelor și a folosirii în sprijinul oamenilor a taxelor astfel colectate. Fără o masă critică de plătitori de taxe care o fac din convingere, fără a căuta portițe toată ziua, nu ne mai facem bine.

Nu să ne pună juguri mai mari și mai multe tot nouă, celor care ne plătim taxele.

Degeaba limitezi tranzacțiile cash între firme la 1000 lei. Vor face 10 facturi de 1000 și vor rula cash-ul. Degeaba limitezi tranzacțiile între persoane fizice la 5.000 de lei. Zidarul care îți face casa la negru oricum nu era plătit din cont 🙂 Sau lăutarul care îți cântă la nuntă. Sau dați voi exemple, că le știm cu toții.
Vei reuși doar să creezi antipatie publică, resentimente și lehamite.
Lasă omul să vină să își ia un S-klasse cu diplomatul de cash, așa se vor fiscaliza și vor intra în circuit.

Punând restricții excesive pe sistemul în care cash-ul circulă verificabil, îl vei împinge și mai mult în subteran.
Ce rezolvi dacă pui 68.000 de firme din mediul rural, din comunități care nu acces la servicii bancare, pe drumuri până la primul oraș? Vei reuși să falimentezi o felie bună din ele. Lasă-le să ruleze miliarde în cash, dar asigură-te că fiscalizează, că taie bon, urmărește firmele de distribuție care le aduc produse la negru, că biscuiții aceia și brânza și alcoolul nu se materializează pe raft prin teleportare ca în Startrek.


Urmărește transporturile rutiere, că tot ai sistem digitalizat de citire a numerelor la CNAIR. Ia vezi dacă transporturile acelea sunt fiscalizate, dacă apar în actele firmelor proprietare ale vehiculelor? Fă asta pentru o săptămână, sau o lună, pe fiecare județ. Vei avea o mare surpriză. Și apoi, după surpriză, ia firul banilor.
Urmărește costul unui WC de zeci de mii de EUR de la o școală, supraevaluat de 3-4 ori, și compară-l cu prețul aceluiași WC dintr-un proiect privat sau din comerțul online.

Pentru că dragi cititori, statul român „scapă printre degete” 6 miliarde de EUR pe an TVA și taxe neplătite din evaziune și corupție. Economia subterană este evaluată de la 34,3% în 1999 la 29% în 2022. Enorm, chiar dacă într-o ușoară scădere, suntem pe penultimul loc din EU, doar Bulgaria ne depășește. La nivel de EU este estimat un procent mediu de 17,3%, în 2022.

*captură ecran din „Taxation of the Informal Economy in the EU”, document oficial al Parlamentului European, link aici

Iar prin aceste măsuri pompieristice, cu mare efect la public și generatoare de mari dezbateri sterile și de polarizări inutile ale societății, demonstrează că nu este real interesat de stoparea evaziunii și a corupției din spate. Că nu mai curg nici banii la partide, printre altele.

Așa că mai bine pui „prostimea” să se certe pe o pistă falsă, iar tu să-ți continui nestingherit portbagajele cu cash.

România se va face bine atunci când noi cetățenii, vom cere de la clasa politică responsabilitate și le vom cere socoteală pentru tot. Dacă tot continuăm să îi lăsăm liberi la păscut pe pajiști cu pompierisme din acestea ieftine, nu facem nimic cu ei. Nu vă mai plăngeți că sunt așa și pe dincolo, că noi i-am votat și pus acolo. Sunt imaginea fidelă a societății, nu i-a plantat marele grădinar cosmic în parlament.

Puneți-i la treabă. În folosul nostru.

Facebook Comments
5.00 avg. rating (100% score) - 1 vote