Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Bansko review

By on 06/01/2017

Este sezonul de schi, iar pentru noi, împătimiții zăpezii, moment de căutări online după cea mai faină experiență posibilă.

Dacă te-ai săturat de pârtiile din țară, sau de „amabilitatea” personalului din turismul autohton, îți propun, prin prisma unuia care a făcut câteva sejururi reușite acolo, stațiunea Bansko, din Bulgaria. Cu siguranță ai auzit de Bansko, ai un vecin sau coleg sau un prieten pe Facebook care a postat că e la ski la Bansko. Azi, la început de 2017, detaliem puțin subiectul pentru cei care nu au ajuns încă, dar care își doresc.

Traseul, din Bucuresti, este următorul (click pe poză pentru link):

traseu-bansko

După cum vezi, din București la Bansko e un drum de 7 ore cu mașina, în condiții ideale. Practic sejurului tău la ski trebuie să-i adaugi 2 zile doar de condus. Asta înseamnă că nu merge să planifici un weekend la Bansko, cu plecare Vineri si retur Duminică, decât dacă ești masochist. Mai sunt trasee alternative, prin Veliko Târnovo – Stara Zagora, dacă ai timp suficient le poți testa, dar acesta este traseul optim dacă vii din București (Giurgiu-Ruse-Pleven-Sofia-Blagoevgrad), testat 4 ani la rând cu alte variante la retur. De fiecare dată a ieșit câștigător.

Al doilea aspect este cazarea. Dacă vrei cel mai bun preț, faci rezervare cel târziu până la 1 Octombrie, pentru Ianuarie-Februarie. Poți găsi o cameră dublă, la 4 stele (Hotel Ivan Rilski de exemplu, cu cea mai mare piscină din Bansko) pentru 6 nopti cu 350-400 EUR, cu demipensiune. Dacă încerci să rezervi acum, vei constata că prețul este cel puțin dublu, dacă nu triplu, sau, cel mai posibil, nu mai există camere.

Hoteluri sunt o multitudine, de 3, 4 și 5 stele, unele dotate cu piscina și SPA, pe care personal le recomand. În Bansko nu ai foarte multe opțiuni de petrecere a timpului liber după ski, așa că un hotel cu piscină, saună și SPA e un avantaj. Ai maxim câteva pub-uri pe lângă gondolă și prin centru (în care nu se mai fumează) de tip after-ski-party în clăpari, cu bere la halbă, un bowling și multe restaurante de tip steak-house, destul de bune și ieftine. Așa că la un moment dat îți vei dori o piscină, o saună sau un masaj. Centrul este destul de animat, cu multe magazine de suveniruri, echipamente de ski, etc:

img_1348

img_1350

img_1370

img_1372

Dar iar, trebuie să fii atent unde îți rezervi hotel, s-ar putea să ai surpriza să fie la câțiva km de centru, așa că mare atenție la rezervări.

Acum e momentul să intrăm în subiectul propriu-zis, domeniul schiabil Bansko, cel mai mare din Bulgaria, are 75 de km de pârtii, de trei ori lungimea celor din Poiana Brașov – cel mai mare domeniu schiabil din România. Stațiunea Bansko este situată, ca și Poiana Brașov, la aproximativ 1000 m altitudine, dar domeniul schiabil ajunge la peste 2500 m altitudine. Pârtiile sunt foarte bine întreținute, după model austriac, în fiecare noapte ies ratrack-urile așa că dimineață, dacă ești matinal, schiezi în condiții de World Cup.

Instalațiile pe cablu sunt moderne, practic tot domeniul schiabil este făcut pe fonduri europene undeva după 2010. Aici am un pont, singura gondolă care pleacă de jos din stațiune este supraaglomerată (coada aduce aminte de telecabina din Sinaia), dacă te așezi la coadă la 9:00 s-ar putea să apuci să urci la Bunderitza (prima oprire) pe la 11:00. Acolo este un platou de unde pleacă mai multe telescaune:

 

Tot acolo este și o parcare, cu plată, anul trecut era 12 leva pe zi, dar care se umple destul de repede. Varianta de a nu sta la coada la gondolă este să pleci cu mașina pe la 8:30 cel târziu din Bansko, dacă vrei să apuci loc de parcare la Bunderitza sau la Siligarnik – al doilea platou de unde pleacă mai multe telescaune:

img_2592

Odată ce ai ajuns la unul din aceste două platouri, succesul zilei de ski e garantat. Ambele au restaurante și fast-food-uri, inclusiv cei care nu schiază pot petrece câteva ore plăcute. Dacă vrei însă panorama perfectă, iei unul dintre telescaunele spre Todorka/Plato, unde, la 2.200 m altitudine, este un restaurant cu autoservire de unde, într-o zi senină, vei avea parte de un peisaj memorabil:

img_1472

img_2663
Dacă nici asta nu te satisface, mai ai un etaj de telescaune, care te duce sus pe vârf, la peste 2500 de metri:

img_1158

img_1198

img_1197_01

Evident că schiorii le vor experimenta pe toate, inclusiv din vârf existând pârtii albastre (dificultate minimă), asta fiind de fapt succesul proiectării domeniului skiabil – pârtii din toate categoriile (albastru-dificultate minimă, roșu-mediu, negru-avansat) existând pe toate etajele de înălțime, de la 2500 de metri la 1.000 m.

Skipass-ul este alt element pe care trebuie să-l adaugi la buget, cu prețuri plecând de la 58 leva pentru o zi până la 500 leva/10 zile. Prețurile actualizate, webcam-uri și prezentarea stațiunii aici. Tot pe site-ul oficial este și link-ul spre aplicatia dedicată, starea pârtiilor și informații utile. E important să știi de exemplu câte grade vor fi azi, am avut surpriza într-o zi să fie doar -2, a doua zi însă erau -18 pe vârf și viscol. Crede-mă că am dârdait serios în telescaun, deși eram informați și super echipați.

Prin agențiile de turism din România, poți cumpăra pachete care să cuprindă, pe lângă sejurul propriu-zis, și pachete cu ski-pass pentru perioada respectivă, chiar și monitor pentru începători/avansați și închirierea echipamentului complet de ski/snowboard. Avantajul unui asemeni pachet este că, pe lângă prețul mai bun decât în cazul achiziției separate a serviciilor, la gondola care pleacă din stațiune există o intrare preferențială pentru școlile de ski, astfel ajungi mult mai repede sus, fără să stai la coada enormă. De recomandat în special familiilor cu copii mici aflați la primul contact cu schiatul, dar și începătorilor de toate vârstele. De verificat și comparat ofertele agențiilor la târgurile de turism de toamnă, când se lansează pachetele early-booking pentru schi.

Al treilea element de bugetat este costul dejunului și al gustărilor pe pârtie. Inutil să te întorci în stațiune pentru masa de prânz, trebuie să prevezi minim 40-50 leva/zi de persoană, în funcție de apetit și rezerva de provizii din rucsac (ciocolate, ceaiuri, sucuri). Dacă un plic cu ciocolată caldă este 2 leva la supermarket, pe care poți să ți-l prepari singur și să-l iei într-un termos pe pârtie, la un chioșc pe platou, aceeași ciocolată caldă, dar în pahar de carton, te duce la 6-7 leva. Practic totul acolo este de 2-3-4 ori mai scump, și e normal să fie așa, costurile sunt enorme să duci provizii la altitudine. Asta nu vrea să fie o pledoarie să te duci cu friptura la pachet pe pârtie, ci doar o expunere de condiții, ca să nu ai surprize neplăcute. E fix treaba ta și bugetul tău cum vrei să rulezi pe zăpadă.

Tips: Pe pârtie nu poți plăti decât în leva, și doar cash. Skipass-ul se poate cumpăra doar de jos de la gondolă, cu cash sau card. La skipass este o coada serioasă dimineața, așa că mai bine ți-l cumperi din seara în care ajungi. Nu-ți lăsa mașina parcată aiurea sub nici un motiv, personalul din stațiune colaborează cu firmele de ridicat mașini (probabil contra unui mic comision), am văzut cum portarul unui hotel a sunat la hingherii de mașini, în două minute ți-au săltat-o.

În cazul în care faci o zi pauză de ski, sau este viscol (instalațiile pe cablu nu funcționează dacă e vânt puternic) – aici apare importanța informării, poți alege să petreci o zi la Sofia, este la doar două ore de condus de Bansko, trei sferturi din distanță fiind pe autostradă.

Dacă ai decis să mergi la Bansko în următoarea ta vacanță de ski, ai făcut o alegere excelentă, vei avea ce povesti, este un domeniu care rivalizează lejer cu cele din Austria/Franța/Italia, la prețuri decente, cu cazare la prețuri imbatabile, cu personal amabil peste tot, un turism destul de bine pus la punct, și, cu părere de rău o spun, net superior celui din România.

Poate managerilor hotelurilor, pensiunilor și resturantelor, precum și primarilor și factorilor de decizie implicați în turismul montan de iarnă/ski le-ar prinde bine o experiență ca turiști la Bansko. Mergeți, doamnelor și domnilor, să experimentați rețeta succesului. Sunt multe ingrediente care o compun. Dar cel mai important este satisfacția totală a turistului. Țintiți asta ca filozofie în jurul căreia să construiți turismul.

De final, mici stimulente:

Foto/video copyright gorunescu.ro

 

 

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes