Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Apa din Slobozia II – Potabilă dar cu ceva probleme

By on 08/07/2016

După cum vă aduceți aminte cei interesați, pe 29 iunie am depus o cerere la DSP de solicitare de informații de interes public, mai precis cu referire foarte exactă la potabilitatea apei din Slobozia. Articolul complet aici. Conform Legii apei potabile 458/2002, Direcția de Sănătate Publică Ialomița (DSP) este autoritatea care eliberează autorizația sanitară de funcționare.

Iată că, după numai 9 zile, a sosit și răspunsul oficial al DSP, cărora le mulțumesc pe acestă cale pentru promptitudine. Nu vă mai pun răbdarea la încercare, iată răspunsul, 4 pagini. Pagina 1 este răspunsul propriu-zis, semnat de Dr. Mihaela Rădulescu, șef Departament Supraveghere și de domnul Director Executiv al DSP Dan Noel, editat doar pentru ștergerea adresei mele:

apa1

După cum se poate lesne înțelege din text, apa din Slobozia este oficial potabilă, iar SC Urban SA a obținut autorizația sanitară de funcționare de mai jos, nr. 412/15.06.2016, cu mențiunea: Program de conformare (adică există niște măsuri pe care Urban trebuie să le îndeplinească)

apa2

Paginile 3 și 4  ale răspunsului primit de la DSP reprezintă programul de conformare. Pe scurt

  1. Clor
  2. Clor
  3. Conducte + filtru ce cărbune activ pentru absorbția clorului
  4. Informarea populației că, citez, „este posibil ca apa să nu îndeplinească în totalitate normele de potabilitate în zonele afectate de lucrări, aceasta putând fi folosită doar pentru necesități gospodărești”
  5. Menținerea programului de monitorizare
  6. Monitorizarea suplimentară a depășirilor de Clor

apa3

apa4

 

Cum interpretăm acest răspuns?

Exact cum mă așteptam, 4 din cele 6 puncte  (două treimi) ale programului de monitorizare sunt legate de depășirile de clor, și mai ales cancerigenii trihalometani.  Adică apa este potabilă, dar pot apărea situații în care să nu fie. Noi (DSP-ul) am impus Urban-ului un program de monitorizare a calității apei potabile și de informare a publicului în cazul în care, citez din nou, „este posibil ca apa să nu îndeplinească în totalitate normele de potabilitate în zonele afectate de lucrări, aceasta putând fi folosită doar pentru necesități gospodărești”.

Adică DSP-ul și-a făcut datoria în mod elegant, a emis o autorizație legală conform unor analize științifice, a mulțumit și zona politică (adânc chinuită și care parcă văd acum cum răsuflă ușurată), și a aruncat practic toată responsabilitatea unei eventuale ne-potabilități pe seama Urban-ului care trebui să execute lucrările de la punctul 3 al programului de monitorizare.

Ce facem noi, consumatorii și plătitorii de apă, acum oficial potabilă, dar cu posibilitatea să nu fie? Vă atrag atenția că răspunsul primit este o hârtie oficială semnată și ștampilată de autoritatea competentă a statului român. Aici nu e loc de comentat, oamenii aceia care au semnat răspund în fața legii pentru semnătura lor, iar eu sunt convins că la momentul acordării autorizației sanitare de funcționare analizele erau în acord cu normele legale.

Iată în continuare o frumoasă poză, de azi 08.07.2016, trimisă de un cititor al blogului gorunescu.ro, cu apa „potabilă” din Slobozia, zona centrală:

Apa primarie

 

Nu e ceva care te îndeamnă s-o consumi. În nici un fel.

Am o întrebare pentru domnii de la Urban: Ați anunțat cetățenii că azi efectuați lucrări și apa „s-ar putea” să nu fie potabilă? Conform punctului 4 de la programul de monitorizare, aveți acestă obligație, citez, „imediat și permanent”.

Pentru doamnele și domnii de la DSP, aveți aici frumoasa dovadă că nu. Nu e potabilă. Indiferent ce scrie în hârtiile oficiale. Care autorizații se pot și retrage în cazul nerespectării condițiilor, nu-i așa?

Eu personal, până se termină lucrările menționate în programul de conformare, la punctul 3, ultimul termen fiind 31.12.2018, am de gând să continui să cumpăr apă îmbuteliată. Când o să văd un răspuns clar, da, apa este potabilă, fără mențiuni de tipul „cât lucrăm la ea s-ar putea să nu fie”, iar la robinet curge câteodată ce se vede în poza de mai sus, eu nu îmi asum riscul îmbolnăvirii.

Voi faceți ce vreți.

Mențiuni:

  1. Mulțumesc încă o dată DSP pentru răspunsul prompt și la obiect. Este a doua oară când solicit informații de la ei, s-au comportat exemplar din punctul de vedere al respectului pentru cetățean.
  2. Pozele și informațiile din articol sunt proprietatea intelectuală a blogului gorunescu.ro. Orice folosire a lor fără acordul meu scris și fără menționarea sursei înseamnă o încălcare a legii dreptului de autor. Sharing-ul este cel mai elegant pentru susținerea demersului jurnalistic de calitate.

Comentarii, ca de obicei, pe pagina de Facebook a blog-ului.

 

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes