Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

Newton și corupția

By on 08/06/2017

Hw-newton

Sir Isaac Newton, sursă foto Wikipedia.

Legenda spune că Sir Isaac Newton a avut o revelație despre forța gravitațională pe care o studia, când i-a căzut un măr copt și roșu, în cap. Au rezultat atunci cele 3 legi fundamentale ale mecanicii, cunoscute sub numele de legile lui Newton.

Ideea de bază era că exista o forță misterioasă, care acționa între 2 corpuri, forța gravitațională. Forță care creștea când distanța dintre cele două corpuri se micșora. Adică pe măsură ce mărul se apropria de pământ, mișcarea lui se accelera. Cu cât mărul cădea mai de sus, cu atât energia dezvoltată era mai mare, și te lovea mai tare în cap, sau se zdrobea de pământ.

Unde vreau să ajung cu introducerea asta abstractă? La episodul de azi, în care domnul Florin Iordache propune un prag financiar de la care abuzul în serviciu să nu mai fie infracțiune. Miza: procesul în care Bombonica și al ei Dragnea sunt acuzați de, ghici ce, abuz în serviciu.

Bineînțeles că s-a inflamat opinia publică, stimabilul domn Iordache ieșind pe ușa din spate a guvernului de când cu eșuata Ordonanță 13 din Ianuarie, noi ăștia, #rezistnauții, fiind foarte sensibili la orice tentativă de gen.

Au fost tot felul de propuneri, sondaje, aici trebuie să îi mulțumesc lui Vlad Petreanu că mi-a fost muză. By the way, poate un bărbat să fie muză?

Răspunsul meu la sondajul lui Vlad despre introducerea unui prag, cuantificabil în lei, al considerării abuzului în serviciu ca infracțiune, a fost:

„Pragul mă interesează puțin spre deloc. Ci pedepsele, chiar și în cazul în care e contravenție. Eu aș da o amendă usturătoare, de 2-3-5-10 ori mai mare decât prejudiciul, în funcție de circumstanțe.
Ai făcut un abuz ca agent de poliție sau funcționar la ghișeu, de 2 ori prejudiciul. Ești funcționar superior, primar, alt țârcovnic d-ăsta cu funcție și te umfli în pene, 3-5 prejudicii.
Ești parlamentar, ministru, tarabostes, bos de bos, circumstanță agravantă, 5-10 prejudicii.
Ideea de baza fiind cu cât te cocoți mai sus, cu atât sa fie căzătura mai dureroasă – according to Newton.„

Mi se pare un principiu al acțiunii și reacțiunii fără cusur, pentru că avem exemplul funcțional în universul înconjurător. Ai comis-o grav, și cocoțat sus de tot în vârful mărului, consecințele sunt pe măsură.

 

 

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes