Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

My town ep. 3 – Concurs de proiecte

By on 30/03/2018

Ideea asta e genială și o să-mi mulțumiți adânc.

Am zis-o și cu altă ocazie că orașul este atât de bun, curat, reprezentativ, etc, pe cât sunt locuitorii săi. Numai că aceștia nu conduc efectiv, nu dispun de fonduri, chiar dacă au idei sau inițiative sunt foarte puțin băgați în seamă.

Brain

Ideea de bază este alocarea unui procent infim din bugetul anual al Sloboziei – să zicem 0,5%, prin intermediul unei hotărâri de consiliu local, unui concurs anual de proiecte pentru urbe, adresat cetățenilor Sloboziei. Practic creăm un mini-teren de joacă a minților, de brainstorming, de evoluție.

La un buget de 90 milioane lei anual, 0,5% ar fi 450.000 lei, sau 100.000 EUR.

Practic ar fi niște bani care se întorc către comunitate, prin proiectele câștigătoare. Atenție, sumele sunt câștigate de proiecte publice, practic de niște idei, nu de persoane, nu de firme. De exemplu, un concurent propune realizarea unui skatepark, să zicem, de 10.000 EUR. Altul propune înființarea a 2-3-4 stații de alimentare pentru vehiculele electrice, în principalele parcări din oraș. ETC. Fiecare proiect ar putea să vină cu propria propunere bugetară. Unul poate fi de 5.000 EUR, unul de 50.000 de EUR. Fără foarte multe reguli și birocrație. La finalul perioadei de concurs, tot Consiliul Local jurizează, și include la finanțare proiectele până se epuizează fondurile.

Totul făcut frumos și transparent, în ședință publică. Câștigătorii nu ar primi decât niște diplome, și satisfacția că ideile lor au făcut orașul mai bun.

Gândiți-vă câte mini-proiecte frumoase s-ar putea face, anual, cu acești bani.

Gândiți-vă câte minți, poate luminate, din oraș ar putea fi cooptate în brainstorming-uri. Oricât de inteligenți și bine intenționați ar fi cei din administrație, sunt un număr limitat de creiere în comparație cu cei 40-50 de mii de locuitori. De ce să nu le dăm o sansă?

Statul dădea, până de curând, șansa celor 2% unor ințiative foarte benefice. De exemplu, pentru prima dată în 29 de ani de la ieșirea de sub dictatură, se face un spital, privat dar care va fi donat tot statului, cu 8.000.000 EUR, din ăia 2%.

La scară mai mică, ar putea și Slobozia să dea un exemplu, poate inclusiv pentru alte orașe.

Ideea cu concursul de proiecte nu e nouă, s-a mai pus în practică, dacă nu mă înșel și în Slobozia la scară micro, dar ar putea deveni o tradiție și o sursă de evoluție a urbei în direcții interesante și poate greu de anticipat.

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes