Gorunescu.ro

Think. Feel. Give.

My Town ep. 2 – Skatepark

By on 18/03/2018

După feed-back-ul interesant pe care l-am primit la publicarea primului episod, semn că oamenii chiar sunt interesați de soarta orașului, azi continui serialul My Town.

Unul din visele micii comunități de skateri din Slobozia și unul dintre proiectele mele personale a fost, de câțiva ani buni, realizarea unui skatepark.

S-a început cu un grup de Facebook, Skatepark Slobozia, s-a ajuns, dacă îmi aduc bine aminte, până la o audiență la unul dintre edili – acum 3-4 mandate, care a crezut că este vorba de niște investitori care voiau să creeze skatepark-ul pe banii lor 🙂

S-a făcut chiar și o petiție online, de a cărei soartă nu se mai știe nimic, dar care a fost semnată, până acum, de 373 de interesați.

E cazul să definim, pentru cei neinițiați, ce este acela un skatepark, cui folosește și ce investiție ar presupune. Skatepark-ul este o zonă recreațională, creată special pentru practicanții de role, BMX, skateboard, trotinete, mai nou hoverboard etc, ce conține elemente geometrice sau obiecte special create pentru practicarea acestor simpatice activități. Poate conține planuri înclinate, trunchiuri de piramide, prisme, segmente de cilindru (quarter-pipe, half-pipe), țevi, balustrade, scări, rampe, boluri, punți, piscine (fără apă, evident) etc.

Câteva idei de skatepark-uri:

Imagini pentru skatepark project

Imagine similară

Imagini pentru skatepark project

Pentru Slobozia, un spațiu de minim 1000 mp, alocați în zona de sport a orașului, ar putea fi un bun început. Mă gândesc la zona bazinului de înot – terenuri de tenis. Un teren de 25/40 m poate fi pentru început doar betonat sau asfaltat, urmând ca ulterior, printr-o achiziție publică, să se facă mobilarea acestuia cu elemente geometrice, cum s-a făcut la Călărași, Constanța sau Craiova. Există mai multe firme care produc astfel de elemente geometrice, din materiale solide, care nu se degradează expuse la mediul exterior și care rezistă la uzura rolelor.

Desigur, se poate merge mult mai departe, construindu-se un skatepark integral din beton cu elemente de uzură (muchii, țevi) din oțel galvanizat – dar aceasta ar fi varianta foarte scumpă, care necesită un constructor serios, de mare finețe și cu o mare experiență. De asemenea ar pune probleme de evacuare a apelor pluviale, de rezistență a betonului în timp, etc.

Un skatepark în Slobozia ar fi un punct interesant pentru cultura pop modernă, pentru timp liber, pentru mișcare. Poate fi catalizatorul și începutul unui proiect mult mai complex, care să includă escaladă, tenis de masă, off-road, etc. Limita unui astfel de pol urban e dată doar de imaginație. Slobozia are spațiu suficient în acea zonă, care momentan este nefolosit, dar care poate fi redat celor mai mici cetățeni ai urbei.

Cam asta se întâmplă, de exemplu, la Constanța. Think about it, dream about it and enjoy:

 

 

Facebook Comments
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes